середу, 13 вересня 2023 р.

Винахідництво — шлях до прогресу (до Дня винахідника і раціоналізатора України)

 


Щорічно, в третю суботу вересня в Україні відзначають День винахідника і раціоналізатора, відповідно до Указу Президента 443/94 від 16 серпня 1994 року. Де був би світ без винаходів? Чи можна уявити інновації без ідеї? Уявіть собі життя без музики, будинків, одягу, моторів і навіть без членороздільної мови! Таким був би наш світ без винаходів, які змінили хід історії.

В основі великих звершень є завжди найкращі ідеї, але, перш за все, є хтось, хто в змозі дати кращу інтерпретацію їх і зробити їх матеріальною і доступною дійсністю. Людство не змогло б існувати без постійного прогресу, знаходження і запровадження нових технологій, винаходів і відкриттів. Сьогодні багато з них вже застаріли і в них немає необхідності, інші ж, як колесо, служать дотепер. Вир часу проковтнув багато відкриттів, а деякі дочекалися свого визнання і впровадження лише через десятки і сотні років. Проводилися численні запитання з метою з'ясувати, які ж винаходу людства є найбільш значними. Ясно одне - єдиної думки немає. Тим не менш була складена універсальна десятка найбільш великих відкриттів в історії людства. Дивно, але виявилося, що досягнення сучасної науки не похитнули значущості деяких базових відкриттів для більшості людей. Більшість винаходів настільки старі, що не представляється точно назвати ім'я їх автора.


Прискорення науково-технічного прогресу та інноваційного розвитку держави неможливе без постійного удосконалення техніки на базі нових досягнень науки та заохочення широких мас до науково-технічної творчості. Винахідництво шлях до прогресу, рушійна сила розвитку новітніх технологій. Пропонуємо  Вашій увазі тематичну виставку «Винахідництво: ідеї та втілення» з нагоди ДНЯ ВИНАХІДНИКА І РАЦІОНАЛІЗАТОРА, що відзначається в Україні щорічно третьої суботи вересня. На виставці представлені наукові, науково-методичні, нормативно-методичні та періодичні видання з питань винахідництва, раціоналізації, науково-технічної творчості. Виставка спрямована на широке коло винахідників, раціоналізаторів, наукових та інженерно-технічних робітників, студентів, фахівців у сфері створення, правового захисту та використання обєктів інтелектуальної власності. З повнотекстовими виданнями можна оперативно ознайомитися в читальному залі відділу технічної літератури ТОУНБ, замовити ксерокопію, сканувати. Описи деяких журнальних статей мають активні посилання до повнотекстових версій, представлених на сайтах правовласників в мережі Інтернет.




Немає коментарів:

Дописати коментар