суботу, 8 жовтня 2022 р.

10 жовтня – День стандартизації та метрології

 


День працівників стандартизації та метрології щорічно відзначається в Україні 10 жовтня на підставі Указу Президента № 910/2002 від 8 жовтня 2002 року. В Україні діє Закон «Про стандартизацію», який встановлює правові та організаційні засади стандартизації в Україні і спрямований на забезпечення єдиної технічної політики у цій сфері. Закон говорить, що метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки для життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля; створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню, сприяння усуненню технічних бар'єрів у торгівлі. Цей Закон регулює відносини, пов'язані з діяльністю у сфері стандартизації та застосуванням її результатів, і поширюється на суб'єкти господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності, органи державної влади, а також на відповідні громадські організації. Дія цього Закону не поширюється на ядерні матеріали, фармацевтичну продукцію, стандарти медичного обслуговування, бухгалтерського обліку, освіти, а також інші соціальні стандарти, сфера дії яких встановлюється відповідними законами.
Нагадаємо, що щорічно 
14 жовтня відзначається Всесвітній день стандартів. Саме в цей день 1946 року в Лондоні в приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. Результатом її роботи стало заснування International Organization for Standardization (ISO) — нової Міжнародної організації зі стандартизації. Відділ технічної літератури ТОУНБ пропонує читачам наукову та науково-популярну літературу з питань стандартизації та метрології. Ось деякі з них:

Базієвський С. Д., Дмитришин В. Ф. Взаємозамінність, стандартизація і технічні вимірювання: Практикум / Базієвський С.Д., Дмитришин В.Ф., Борхаленко Ю.О. – К.: Аграрна освіта, 2015. – 238 с.

Наведено перелік практичних і лабораторних робіт, їх зміст і послідовність виконання, короткі теоретичні відомості з навчального матеріалу, що стосується цих робіт, інструкції з їх виконання, приклади виконання, зразки звітної документації з виконання лабораторних робіт, рекомендовані критерії оцінювання практичних і лабораторних робіт.




Кузьміна Т. О. Міжнародна система стандартизації та сертифікації: Навчальний посібник - вид. 2-ге (виправлене і доповнене). - Херсон.: ОЛДІ-ПЛЮС, 2014.-344 с.

ISBN 978-966-289-025-9

 У навчальному посібнику викладено основи міжнародної системи стандартизації та сертифікації відповідно до освітньо-професійної програми, рекомендованої Міністерством освіти і науки України для підготовки фахівців за напрямами підготовки 0918 – Легка промисловість та 1801- Специфічні категорії у всіх навчальних закладах ІІІ – ІУ рівня акредитації. Навчальний посібник може бути використаний для студентів та співробітників наукових і навчальних закладів, аспірантів і викладачів, які працюють над різними аспектами проблем оцінювання якості продукції, процесів та послуг, формування системних знань про структуру й функції органів служби стандартизації, особливості проведення процедур сертифікації в іноземних країнах, становлення та сучасну діяльність світових і європейських організацій зі стандартизації, а також участь у них України.


Немає коментарів:

Дописати коментар