середу, 5 жовтня 2022 р.

День енергоефективності


Уже в сьомий раз  в Україні 5 жовтня проводиться День енергоефективності, який покликаний привернути увагу людей до важливості заощадження енергії та навчити приватних і комерційних споживачів раціональніше використовувати енергоносії. Відзначати цей день почали із 2016 року. Відтоді в нашій країні за допомогою держави та підтримки міжнародних партнерів реалізовано чимало програм з енергоефективних заходів.
Економія електроенергії сьогодні особливо актуальна. Кожен із нас прагне зекономити та зменшити витрати. Тим більше, що в нашій країні йде війна і ми готуємося до найскладнішої зими за всю історію України. Тому важливо дотримуватись простих, але дуже ефективних дій: максимально використовуйте природне освітлення, замініть застаріле обладнання новим, що має клас А енергоефективності, та замініть лампи розжарювання на нові світлодіодні, завжди вимикайте освітлення в кімнаті, навіть, якщо виходите ненадовго, вимикайте з розетки електроприлади та не залишайте їх у сплячому режимі, не встановлюйте бойлер на максимальну температуру нагрівання, віддайте перевагу громадському транспорту та його екологічним видам, ощадно використовуйте воду. Більш ефективне використання енергії — один із найшвидших і економічних способів заощадити гроші, скоротити викиди парникових газів, створити робочі місця та задовольнити зростаючий попит на енергію. 60 хвилин сонячної енергії могли б живити Землю протягом року. 10 пошукових запитів у Google можуть запалити 60-ватну лампочку. Приблизно кожне шосте робоче місце в будівництві в країні пов'язане з енергоефективністю. Ми також підтримуємо політику енергозбереження. Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ пропонує своїм читачам наукову та науково – популярну літературу з питань енергоефективності, та енергозбереження. Ось деякі з них:



Ефективні технології в будівництві : IV Міжнародна науково-технічна конференція(27-28 березня 2019 р., м. Київ): програма та тези доповідей –Київ, 2019.- 224 с.


Енергоефективний панельний житловий будинок. Архітектура будівель та споруд: навч. посібник, 2017.-189 с.

У книзі розглянуто та подано кресленнями об’ємно-планувальні та конструктивні рішення багатоповерхових панельних житлових будинків. Наведені принципи розрахунку енергетичних потреб на опалення будинків з визначенням класу енергетичної ефективності за діючими в Україні ДБН і ДСТУ. Призначено для студентів, які навчаються за галуззю знань «Архітектура та будівництво», за спеціальністю «Будівництво та цивільна інженерія» всіх форм навчання для практичного використання під час виконання курсових проектів і закріплення теоретичного матеріалу.



Комплементарність енергетичної та економічної політики України в умовах євроінтеграції: монографія.-Львів, 2018.-307 с.

Розглянуто методологічні засади становлення енергетичної політики України в умовах євроінтеграції, розкрито її сутність і значення, місце в управлінні енергетикою та висвітлено характерні особливості. Наведено концепцію стратегічного розвитку енергозабезпечення України в умовах інтеграції з Європейським Союзом. Викладено принципи створення умов для ефективного енергозабезпечення економіки України. Сформовано систему взаємодії енергетичної інфраструктури з іншими елементами критичної інфраструктури, удосконалено систему формування енергетичного балансу України із використанням відновлюваних джерел енергії. Для науковців, фахівців-аналітиків, управлінців, представників державних органів, фінансово-кредитних установ, інших зацікавлених осіб. Заощаджуймо енергію та допомагаємо країні! Йдемо до Перемоги разом!




Немає коментарів:

Дописати коментар