вівторок, 22 лютого 2022 р.

День цифрового навчання

 


День цифрового навчання відзначається щороку в останній четвер кожного лютого. Цифрова революція забезпечила людям безпрецедентний доступ до можливостей проводити навчання та наукові дослідження, використовуючи цифрові пристрої.

День цифрового навчання має за мету звернути увагу на важливість використання цифрових технологій в освіті. Важливе місце мають інноваційні та вдосконалені технології. Цей тип навчання охоплює кілька різних інструментів та аспектів для розширення можливостей студентів, включаючи інтернет, змішане навчання та ресурси. Цифрове навчання також використовується для вдосконалення професійних можливостей вчителів, які можуть ділитися своїм досвідом із студентами.

День цифрового навчання було запроваджено у 2012 році у Сполучених Штатах Америки, де його і було відзначено вперше. Вже згодом свято поширилося по інших країнах та набуло міжнародного значення.

Святкування Дня цифрового навчання надало важливий поштовх керівникам в галузі освіти у використанні гаджетів для викладацької практики та популяризації навчальних технологічних програм, що заохочують учнів до кращих результатів.

Такі зусилля переросли у масове міжнародне свято, коли освітяни зрозуміли, що День цифрового навчання – це дуже важливо для саморозвитку. Технології не звільняють вчителів від роботи, а навпаки посилюють роль вчителя у класі.  День цифрового навчання сприяє використанню сучасних інструментів в різних галузях знань.

Цифрове навчання з кожним днем ​​все більше замінює традиційні освітні методи. З огляду на те, як швидко розвиваються технології, на зміну старим методам навчання з’являються нові методи викладання та навчання,  що базуються на цифрових інструментах та технологія. Незалежно від того, наскільки технологія інтегрована в клас, цифрове навчання відіграє вирішальну роль в освіті. Це дає студентам можливість отримати зацікавлення в навчанні та розширенні кругозору.

 У світі спостерігається велике різноманіття сучасних цифрових пристроїв (персональні ПК, ноутбуки, планшети, смартфони, 3D-принтери, 3D-ручки тощо). Щодня з’являються тисячі нових навчальних комп’ютерних програм, мобільних додатків та освітніх курсів. Тому важливо запроваджувати та розповсюджувати інноваційні практики, забезпечувати доступ до них всієї молоді та тих людей, які зацікавлені в отримані освіти. 

День цифрового навчання – це ще одна можливість дізнатися, які знання можна отримати з допомогою того чи іншого гаджету, користуючись тим чи іншим програмним забезпеченням. Поширенням подібної інформації займаються самі освітні заклади, розробники програм та додатків, а також звичайні люди, які на власному досвіді оцінили всі переваги цифрового навчання.

День цифрового навчання має свою сторінку в інтернеті, де кожен має можливість поділитися своїми освітніми матеріалами, підручниками, курсами тощо, які будуть знаходитися у відкритому доступі для інших користувачів веб-ресурсу. Також на сайті публікуються успішні історії запровадження інноваційних цифрових технологій у різних американських школах.

З метою підвищення рівня цифрової грамотності громадян України  Міністерство цифрової трансформації запустило національну онлайн-платформу з цифрової грамотності «Дія. Цифрова освіта», яка наразі доступна в мережі Інтернет за посиланням: osvita.diia.gov.ua.
На онлайн-платформі кожен громадянин може безкоштовно опанувати цифрові навички за новим сучасним форматом – освітні серіали. Наразі, на платформі доступний новий онлайн серіал «Як громаді стати цифровою» (
https://osvita.diia.gov.ua/courses/digital-communities).
Серіал призначений для публічних службовців, яким не байдужий розвиток ІТ у своїй громаді. Слухачі отримають покрокові інструкції та рекомендації, як побудувати присутність громади в мережі та налагодити робочі процеси онлайн. Курс складається з 8 відео з вичерпною інформацією про аспекти цифровізації на рівні територіальної громади. Та допоможе систематизувати знання з цифрової трансформації та сформувати фундамент для подальших дій. У результаті проходження навчання учасники отримають сертифікат із зазначенням кредитів обсягом 0,2 ЄКТС.
ла.

В Україні розроблена Національна онлайн-платформа для розвитку цифрової грамотності «Держава без бар'єрів» — новий освітній серіал на порталі «Дія.Цифрова освіта». Під час курсу ви дізнаєтеся, як публічним службовцям дотримуватися принципів безбар’єрності у спілкуванні з громадянами, як застосовувати безбар’єрний підхід під час ухвалення рішень, що призводить до формування стереотипів і як уникати упередженості в роботі, як протидіяти дискримінації під час працевлаштування на публічну службу.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар