пʼятницю, 11 лютого 2022 р.

Десерти — історія і сучасність


 


Зі стародавньої французської "десерт" (від дієслова desservir) перекладається як "прибирати зі столу", і сьогодні незмінно асоціюється з чимось солоденьким і смачненьким. Адже спочатку французи так називали все, що подавалося після основної страви. Сир, фрукти, горіхи, ягоди, соки - такими були перші невигадливі десерти. Вперше цей термін почали вживати ще в XVI столітті, проте, широке поширення він отримав в XIX столітті, коли звичай закінчувати трапезу десертом став повсюдним. Справа в тому, що до XIX століття цукор був рідкісним і дорогим задоволенням, і природно, що страви, до складу яких він входив, були прерогативою багатих людей. Сьогодні у світі існує просто неймовірна кількість десертів. В ресторанах їм відводять окрему "десертну карту", а кулінари зі світовим ім'ям створюють нові шедеври. Багато країн пишаються авторством знаменитих на весь світ десертів. Десерти знаходять величезну варіативність — від кондитерських і запечених виробів (тортів, тістечок, пирогів, млинців, штруделів, кексів, мафінів) до меду, шоколаду, кремів, морозива, желе тощо. В якості десертів можуть бути якісь «національні» (тобто страви іноземних кухонь, нерідко адоптовані в місцевій), наприклад, численні східні солодощі (халва, щербет, рахат-лукум тощо). Популярними десертами є також суміші або салати з фруктів або горіхів. В якості десертів можуть виступати делікатеси (у цьому разі необов'язково солодкі), наприклад, нарізки делікатесних коштовних сортів сиру. Зазвичай до десертів подаються також напої, наприклад, десертні вина до фруктів (сиру); до кондитерських виробів це найчастіше кава (в Європі), в Україні це може бути також чай. 

Пропонуємо ряд книжок для ознайомлення які, сподіваємось, будуть цікавими і корисними для Вас, шановні користувачі та допоможуть Вам ознайомитись з смаками, текстурами  й техніками десертів і з часом досягти досконалості у приготуванні різноманітних смаколиків.

 

 

                                                                                               

Кравецька, Леся Львівські пляцки, сирники, медівники. Солодкі і не дуже / Л. Кравецька. — Х.: Клуб сімейного дозвілля, 2018. —96 с.

Шоколадні, з маком, глазур’ю, вишнями та горіхами, на халвових та кокосових коржах, пляцки — правдиві витвори мистецтва! Сирники, медівники, перекладанці — перед цими смаколиками неможливо встояти. Спробувавши одного разу такі ласощі, ви забажаєте навчитися готувати фантастичні десерти власноруч. Популярна українська блогерка та вправна господиня Леся Кравецька зібрала найкращі традиційні й авторські рецепти пляцків. Процес готування та випікання розписаний покроково, також авторка ділиться корисними порадами й секретами ідеальної домашньої випічки. Готуйте незабутні галицькі десерти і смакуйте ними всією родиною!

 


Мельник В. Чизкейк всередині. Складні й незвичайні торти - легко! / В. Мельник. — К.: BookChet, 2018. —112 с.

Створіть свою персональну історію під керівництвом блоґера @vicky_bakery. Розкішні, але цілком доступні рецепти, поради щодо вибору приладдя й продуктів, прості кроки до найліпших бісквітів, кремів і мусів. Світлини чизкейків і десертів скидаються на чарівні кулінарні листівки, які надихнуть кожного, хто візьметься до кондитерської справи. І ця книга не про звичайні торти з коржів і крему. Це книга, в якій поєднано надзвичайні смаки, текстури й техніки.

 


Петчет, Фіона Шоколад. Кулінарна школа / Ф. Петчет. — К.: КМ-Букс, 2013. —64 с.

Що можна приготувати із шоколадом? Торти, тістечка, десерти, кексики, рулетики і навіть... яловичину! У цій книзі знайдеться чимало рецептів, до складу яких входить шоколад. А ще читач дізнається про історію створення цього чудового смаколика та процес його виробництва.

 


.
 Саніна, І. Л. Східні солодощі / І. Л. Саніна —Х.: Аргумент Принт, 2014. —72 с. — (Смак країни).

Казковий та овіяний легендами світ Сходу завжди приваблює своїми секретами  і таємницями. Одним із таких секретів є східні солодощі: халва, рахат-лукум ,зефір, пастила, зацукровані фрукти. У даній книзі зібрані найкращі рецепти смачних і корисних східних солодощів, які легко приготувати в домашніх умовах. Спробуйте, і тоді східна казка у вашому домі стане реальністю!

 

 







Немає коментарів:

Дописати коментар