пʼятницю, 17 серпня 2018 р.

95 років з Дня народження вченого-кібернетика ГлушковаВ.М.

      Глушков Віктор Михайлович (1923-1982) визначний вчений-кібернетик, професор Київського університету, академік АН УРСР, АН СРСР. Автор фундаментальних праць з теоретичної та прикладної кібернетики, штучного інтелекту, теорії цифрових автоматів, з питань застосування кібернетичних методів в економіці. 
    Народився 24 серпня 1923 р. у м. Ростові-на-Дону. Видатні здібності Віктора Михайловича проявилися дуже рано. Він мав феноменальну пам'ять, прагнув до знань. Батьки сприяли здібностям дитини. Бабуся по батьку Юхимія Петрівна читала внуку казки та співала пісні. Батько малював для сина малюнки та вчив читати. Ще в дошкільному віці хлопчик читав Уеллса, Жуля Верна та іншу, в основному науково-фантастичну, літературу. 
   В міру дорослішання розширювалося і коло інтересів В. Глушкова. У 8 класі він зацікавився філософією. Вступивши в пору юнацтва, захопився літературою, знав напам'ять багато віршів. Прагнучи здобути вищу освіту, восени 1944 р. Віктор їде до Новочеркаська і вступає до Індустріального інституту. В міру наближення завершення занять зростав його інтерес до точних наук. Глушков вирішує пов'язати свою долю з математикою і тому повертається на фізико-математичний факультет Ростовського університету. 
    У 1949 p., через рік після закінчення Ростовського університету захистив кандидатську дисертацію. Отримані Глушковим результати згодом увійшли до підручника вищої математики. 
   Глушков публікується у вітчизняних та закордонних виданнях. Проте досягнуте не задовольняє допитливу натуру Глушкова. Він знову робить різкий крок у своїй науковій діяльності - від абстрактної математики до досить практичної кібернетики. На цей раз учений зробив вибір на все життя. 
   Початок кібернетичного періоду діяльності Глушкова припадає на 1956 р. У цей час він приїжджає до Києва. Далі вся наукова й педагогічна діяльність Глушкова буде нерозривно пов'язана з цим містом. З 1956 р. він завідує лабораторією обчислювальної техніки й математики, а з 1957 р. працює директором Обчислювального центру АН УРСР, створеного на базі цієї лабораторії. В 1962 р. на базі Обчислювального центру було створено Інститут кібернетики АН УРСР, директором якого став В. М. Глушков. 
   З 1957 р. Віктор Михайлович працює професором Київського університету. У 1958 р. його обирають членом-кореспондентом, а в 1961 р. - академіком АН УРСР. З 1962 р. В. М. Глушков - віце-президент АН УРСР, а у 1964 р. його обирають дійсним членом Академії наук СРСР. 
   В. М. Глушков опублікував понад 800 робіт, у т. ч. 30 монографій. З нагоди 95 річниці з дня народження вченого у відділі технічної літератури Тернопільської ОУНБ підготовлено книжкову виставку присвячену творчості генія української кібернетики.
                                                                 Людмила Шатарська, головний бібліотекар
                                                                 відділу технічної літератури ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар