вівторок, 17 листопада 2020 р.

Майбутнє належить Інтернету. Як це змінить наше життя?

 


В порівнянні з іншими явищами, які змінили життя усього людства інтернет – наймолодший. За свою невелику історію його масового використання – це приблизно 15 років він кардинально змінив наше життя, розширив межі і дав додаткові можливості. На даний момент неможливо представити наше життя без всесвітньої глобальної павутини. Передусім, інтернет – цей засіб спілкування, можливість у будь-який час спілкуватися з нашими близькими і знайомими, а також заводити нових друзів.  Інтернет є колосальною базою всякого роду інформації, і при усій її численності і різноманітності не складає труднощів відшукати потрібну, оскільки існують різні пошукові системи. Інформація це не лише текстова, але це також різні файли з музикою, зображеннями, фото, відео і ігри або якісь програми. Також інтернет надав абсолютно нові можливості для самореалізації людей – фінансові генії стали мільйонерами, показали себе нові співаки, музиканти, і так далі. Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ підготував книжкову виставку  відповідного тематичного спрямування. В експозиції представлені документи з питань правового та безпечного використання Інтернету. Запропоновані увазі користувачів видання допоможуть дізнатися про права людини в інтернеті, їх можливі обмеження і доступні засоби правового захисту. Монографії та публікації наводять приклади основних ризиків та загроз для користувачів всесвітньої мережі: дитячої онлайн-безпеки, яка є пріоритетною для розвинених країн, та небезпек технологічного, правого, психологічного і фінансового характеру, дають рекомендації щодо їх запобігання. Інформаційні видання, опубліковані в рамках спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу представляють методичні матеріали та тренінгові вправи з прав людини в Інтернеті. Книжкова виставка буде корисною для користувачів бібліотеки, адже Інтернет-мережа є невід’ємною частиною життя сучасної людини. На виставці представлено документи з фонду відділу. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.



Сєров Ю. О., Федушко С. С. Соціальні комунікації в мережі Internet: навч. посіб. / Ю. С. Сєров, С. С. Федушко ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". - Львів : Вид-во Львів. політехніки, 2017. - 235 с

Описано особливості використання засобів соціальних комунікацій у мережі Internet. Висвітлено основи роботи з віртуальними спільнотами та wiki-технологіями та подано актуальні приклади їх використання. Посібник буде корисним для студентів вищих навчальних закладів – майбутніх фахівців у галузі інформаційної, бібліотечної та архівної діяльності, а також студентів та викладачів гуманітарних напрямів .  



Грінгард С.. Інтернет речей; пер. Герасимчук О. —  Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. – 176 с.
Книжка написана спеціально для Массачусетського технологічного інституту
Погляд у майбутнє, яким керують технологіїАвтор співпрацював із Microsoft, Intel, Cisco Systems та HondaПисав для таких авторитетних журналів та періодичних видань, як American Way, Discover, Engineering Inc., Industry Week, Los AngelesУявіть собі світ, в якому немає автокатастроф, адже існують спеціальні автоматизовані пристрої, що слідкують за безпекою на дорозі. Уявіть, що відтепер порятунком людей займаються дрони, а найскладніші лікарські операції можна проводити дистанційно. Усю рутинну роботу виконують роботи, а людина займається улюбленими справами. Фантастика? Ні, це реальність, яку пропонує нам Інтернет речей — тренд сучасності і перспективи майбутнього, яке вже не за горами. У цій книжці автор знайомить читача з ідеальним світом технологій майбутнього, найновішими розробками та різноманітними ІТ-ноу-хау, які зроблять життя людини максимально комфортним. Але паралельно Семюель Грінгард прораховує всі ризики та небезпеки такого ідеального техно-світу: комп’ютерні злочини, кібертероризм та мережева зброя, тотальний контроль та загроза конфіденційності, приватному життю людини. Ця захоплива наукова розвідка — справжня подорож до майбутнього! А от мріяти про нього чи боятися — віршувати вам.



Митник, Кевін. Мистецтво залишатися непоміченим. Хто ще читає ваші імейли?  / Кевін Митник за участю Роберта Вемосі  . - Київ : Наш формат, 2019. – 278.

Щодня кількість інтернет-даних про кожну людину зростає в геометричній прогресії. Тому хоч би якою привабливою була ілюзія конфіденційності, ми аж ніяк не є невидимками для світу. Навіть якщо ви не публічна особа, по той бік екрана знають, що ви їли на обід. За вами може шпигувати будь-хто і будь-що, навіть офісний принтер. Однак від цього можна захиститися. Ця книга призначена для широкого кола читачів, зокрема, для всіх, кого турбує власна безпека в інтернеті. У цій книжці колишній хакер Кевін Митник доступно розповідає, як залишатися непоміченим в інтернеті, дає поради, яких паролів краще не використовувати та як запобігти викраденню особистих даних. Автор книги Кевін Митник — провідний консультант і спікер з питань кібербезпеки, колишній хакер та автор низки книжок. Засновник Mitnick Security Consulting, його клієнтами є компанії з Fortune 500 та інші. Щодня кількість інтернет-даних про кожну людину зростає в геометричній прогресії. Тому хоч би якою привабливою була ілюзія конфіденційності, ми аж ніяк не є невидимками для світу. Навіть якщо ви не публічна особа, по той бік екрана знають, що ви їли на обід. За вами може шпигувати будь-хто і будь-що, навіть офісний принтер. Однак від цього можна захиститися. У цій книжці колишній хакер Кевін Митник разом із журналістом Робертом Вемосі доступно розповідає, як залишатися непоміченим в інтернеті, дає поради, яких паролів краще не використовувати та як запобігти викраденню особистих даних.

Людмила Шатарська— головний бібліотекар відділу

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар