пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

День плетіння мережива

                                    

День плетеного мережива відзначається 1 квітня в усьому світі з кінця 1990-х років. Це міжнародне свято.  плетіння мережива - вміння робити тонкі, елегантні візерунки з ниток, шнурів або стрічки. Володіють цим дивним і прекрасним мистецтвом тисячі людей в усьому світі.  Мереживниці в різних куточках світу в цей день проводять різні заходи, щоб відсвяткувати своє хобі і продемонструвати його іншим.  Перші мережива з’явились наприкінці XV – на початку XVI століття в Італії. Спочатку це була частина одягу католицьких священників. Але популярність мережив швидко зростала, їх замовляли і світські особи, і мереживне виробництво почало ширитись. Наприкінці XVI мережива стали виробляти у Фландрії (яка зараз є частиною Бельгії). І саме фламандські мережива особливо славились своєю витонченістю і красою. Для того, щоб з’явились мережива, люди повинні були навчитись сукати достатньо тонкі нитки, і ткати досить тонке полотно. І коли зрештою почали виготовляти ці прикраси – робили їх вручну, і це була важка і тривала праця. Тому коштували вони дуже дорого і їх могли собі дозволити лише багаті аристократи. Саме тому на старих картинах починаючи з XVI ст. ми бачимо так багато мережив. На самому початку XIX ст. винаходять машини для плетіння мережив, – і це полегшує і здешевлює мережива. Хоча перші машини вміли ще не так багато. У 1840 році британська королева Вікторія одружується у мереживній сукні – і цим задає еталон плаття нареченої аж до наших днів. А до кінця XIX ст. на машинах вже можна виготовляти практично всі види мережив, які до того робились руками, тому ручне плетіння щезає. Але в минулому столітті мода на хенд-мейд з його неповторністю відроджується, і ручне мереживо знову стає дорогою ознакою достатку і розкоші. Сьогодні ж кожен з нас може спробувати сплести своє мереживо, навчившись цього хоч би із книг – а такі у нас, звичайно ж є. У читальній залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ представлена літератури про різні види рукоділля. Вона цікава для тих, хто любить і хоче робити щось красиве й цікаве своїми руками. Таких користувачів бібліотека має багато, тому книги користуються великою популярністю. Літературу звідси охоче беруть для ознайомлення і використання.  Ось одна з найбільш популярних книг.

Белянська Л.Б. Вишиті мережива: [ Текст ] /Л.Б.Белянська. – Донецьк: ТОВ «ВКФ»БАО», 2019. – 224 с.:іл.

Мереживо – один із видів декоративно-прикладного мистецтва. Воно відоме з давніх часів у різних країнах. Сьогодні мереживо знову популярне. У книжці описані основні прийоми вишивання мережив. Освоївши їх, ви зможете створити чудові вироби, які стануть справжнім подарунком для ваших близьких. Видання адресоване всім, хто цікавиться рукоділлям.

Чарівний краєвид мережив просто заворожує, тому багато початківці хочуть спробувати зв'язати щось із мережива. Красиві старовинні вигини і модні ніжні візерунки, тонка робота майстра – все це створено для того, щоб зробити речі і світ прекраснішим. Вважається, що плетіння мереживом – жіноча прерогатива. Справжні майстри своєї справи на вагу золота в нашому житті, адже вони можуть в'язати і зробити унікальні і ексклюзивні моделі. Запрошуємо жінок і дівчат, які люблять включати в свій гардероб болеро, шалі, сукні та інші милі дрібнички з елементами мережива Адже такі вироби надають їх образу жіночності та індивідуальності. Запрошуємо всіх охочих.

Шатарська Людмила, головний бібліотекар

відділу технічної літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар