понеділок, 18 вересня 2023 р.

Стан та напрями розвитку енергозбереження (День інформації)

 


Сьогодні у світовій економіці проводиться переоцінка енергетичної політики у зв'язку з розумінням реальної перспективи вичерпності запасів органічного палива, що безпосередньо визначатиме вартісні зміни витрат на видобуток, а також енергетичну безпеку країн. Почалася переоцінка забезпечення країн власними доступними ресурсами для сфери споживання. До цих ресурсів належать нетрадиційні (відновлювані) джерела енергії. Це сонячна радіація, енергія вітру, малих річок і водостоків, припливів, біомаси (деревини, побутових та сільськогосподарських відходів, харчової промисловості, лісової, деревообробної і целюлозно-паперової промисловостей), геотермальна енергія, а також розсіяна теплова енергія (тепло повітря, води морів та інших водоймищ). Основна перевага відновлюваних джерел енергії – їх невичерпність та екологічна чистота. Використання таких джерел не змінює енергетичного балансу планети.
 Енергетика України перебуває у стані війни з 2014 року. В той же час українська енергетика зустрілася з переліком нових, іще загрозливіших викликів, як-то ядерний тероризм із захопленням АЕС, численні пошкодження критичної інфраструктури – електричних та газових мереж, значне зниження попиту на енергетичні продукти у зв'язку з виїздом населення і припиненням бізнесу, ще критичніше зниження рівня оплат в енергетичній системі та рішення, незважаючи на бойові дії по всій території країни, продовжувати синхронізацію енергетичної системи України з енергосистемою континентальної Європи, паливна криза тощо. Отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС ставить додаткові виклики для енергетики та регулювання цієї галузі.
 24 лютого 2022 року розпочався зворотний відлік часу не лише до військової перемоги України над російським загарбником, але й до її енергетичної незалежності. Внаслідок цієї кривавої війни цінність відновлюваних джерел енергії трансформувалася з більш екологічної на безпекову та економічну. Ще зовсім недавно відновлювані джерела енергії вважалися світовою спільнотою в першу чергу – інструментом боротьби з невідворотною зміною клімату та скорочення викидів вуглецю. Сьогодні вітрова, сонячна, біо-, мала гідро- та воднева енергетики – запорука енергетичної безпеки й незалежності держав, а її собівартість значно нижча за викопне паливо.
Внаслідок масованих російських ударів по енергетичній інфраструктурі України
було завдано безліч ударів по енергетичних об'єктах України. Ключові цілі – електростанції та мережеві підстанції по всій території України.  Але ми знаємо: Україна вистоїть наперекір ворогові завдяки мужності наших славних воїнів! Ми все переживемо!  Віримо в перемогу!

21 вересня 2023 року у читальному залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ у рамках Декади відкритих дверей відбудеться День інформації на тему «Стан та напрями розвитку енергозбереження». У відділі технічної літератури є чимало цікавої літератури з різних галузей технічних наук, зокрема з проблем енергозбереження. Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ пропонує своїм читачам  видання,  які висвітлюють питання енергозбереження в Україні, використання нетрадиційних джерел енергії та біоенергетичних культур, зарубіжний досвід. Це фахові, науково-популярні, науково-виробничі періодичні видання: «Винахідник і раціоналізатор», «Біоенергетика», «Енергетика та електрифікація», «Промелектро», навчальні видання, монографії в яких висвітлюються пріоритети розвитку нетрадиційної, відновлювальної та біоенергетики. Сподіваємось, що ці видання будуть цікавими і корисними для Вас, шановні користувачі студенти, спеціалісти в галузі енергетики.

В програмі:

Тематична експозиція «Стан та напрями розвитку енергозбереження»;

Презентація-огляд літератури «Інноваційні енергозберігаючі технології».

 

Немає коментарів:

Дописати коментар