понеділок, 18 липня 2022 р.

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ТОРТА

 


20 липня відзначається цікаве і поки що молоде свято – Міжнародний День торта (International Cake Day), присвячене дружбі і миру між людьми, країнами, народами. Воно проходить під девізом «I CAKE YOU», що означає «Я прийду до тебе з тортом», що, загалом, логічно – як, якщо не тортом з чаєм, відсвяткувати мир і дружбу?

Біля витоків цього солодкого свята літа стояв «Міланський Клуб» Королівства Любові – спільнота друзів, членами якої є музиканти, кулінари та інші творчі натури. І саме цей творчий союз у 2009 році почав традицію створення спільних музичних тортиків, яка потім була підтримана й іншими країнами. Вперше в міжнародному масштабі День торта відзначався 20 липня 2011 року, ставши однією з ініціатив Королівства Любові, а проводиться він з метою поширення ідей миру і дружби на планеті через культуру. Тому і девізом Дня стала фраза «I CAKE YOU».

Щороку свято присвячене певній темі. Так, у 2012 році День торта проходив на космічну тему, тому що космонавтика, як ніяка інша галузь людської діяльності, об’єднує прогресивних людей нашої планети. У 2013 році темою свята стали слова «Планета Любові» – тема прояву любові до навколишнього світу. У 2014-му – «Парад Планет», адже кожна людина, кожна організація, кожна країна – як окрема планета, унікальна в своєму роді, тому дана тема дозволяє всім учасникам свята продемонструвати світові свої таланти і поділитися своїми добрими почуттями. У 2015 році – «В гостях у Казки». Казкова тематика відкриває безмежні можливості для творців тортів, які змогли продемонструвати чудеса кулінарної майстерності і свої творчі таланти на тему улюблених казок. Тема 2016 року – «Подорож у Часі». У 2017 році свято пройшло під девізом «Сад Любові», що стало дуже благодатною темою для всіх поціновувачів краси і романтики. Кондитери в різних країнах світу знають, що найбільш вишукано й ефектно оформити торт можна квітами – кремовими, цукровими або живими. Тема 2018 року – «Наше Кіно». Кіномистецтво – це вид художньої творчості, який є синтезом літератури, образотворчого мистецтва, театру і музики. І у 2018 році кондитери, кінематографісти, любителі кіно і тортиків, всі творчі люди відзначать найсолодше свято року цікаво і незвично, за своїми унікальними сценаріями.

В цей день ми, працівники відділу технічної літератури, поспішаємо привітати всіх наших чудових кондитерів. У фонді нашого відділу зберігається величезна кількість книг та періодичних видань з кондитерського мистецтва. У широкому розмаїтті досить багато видань з корисними порадами, способами приготування унікальних тортів. Щоб не помилитись з вибором, ми пропонуємо книжкову добірку найкращих книг, які дають можливість зазирнути в дивовижний світ кондитерського мистецтва. За допомогою цих видань ви навчитесь готувати виключно смачні й корисні смаколики за обмежений час. Книги супроводжуються чіткими інструкціями та кольоровими фотографіями. Якщо ви втомились від нудних та одноманітних видань з приготування, та  нарешті хочете себе відчути справжнім кондитером значить ці книги для вас.

 


Солодке печиво львівських господинь / упоряд. Г. Зінько. — Львів: Свічадо, 2020. — 104 с.

Запрошуємо Вас зазирнути у світ солодкої випічки. Як каже українське прислів'я: «Що солодше, то смачніше», а у нас все солодко та корисно, адже ця книжка зібрала солодкі переписи господинь зі Знесіння. Повертаючись в історію, зазначимо, що Знесіння увійшло до меж міста Львова 11 квітня 1930 року, а до того часу ця місцевість згадується як село Знесіння. Як і у будь-якому селі, де жодне свято не обходилося без частування, так і у Знесінні господині не залишали гостей без великого розмаїття солодощів, якими вони ласували не лише під час святкування, а ще й діставали гостинець додому. У частих пошуках новинок ми не можемо побачити та оцінити доробки наших предків, які не менш цікаві та часто корисніші. Львівські господині, що мешкають у давньому мальовничому куточку міста, який має назву Знесіння і є носієм львівських традицій, об'єдналися довкола запашної ідеї створення кулінарної книжки. Ця книжка зібрала переписи солодкого печива досвічених господинь. Тут знайдете рецепти на будь-який смак та гаманець: як торти для вишуканих святкувань, так і печиво до вечірнього чаю. Але що б ви не приготували — неодмінно буде солодко і смачно. Упорядниця Галина Зінько, дружина священника, професійний кондитер, вклала багато зусиль, щоби книжка була привабливою, точною і зрозумілою не тільки для пекарів з досвідом, а й для тих, хто хоче розпочати знайомство з солодкою випічкою. Торти, тістечка, пляцки, сирники, перекладанці, завиванці, пампухи, медівники — все, з чим асоціюється солодкий Львів, ви зустрінете у цій книзі! Смакуйте самі та пригощайте інших!


Немає коментарів:

Дописати коментар