неділю, 3 квітня 2022 р.

4 квітня - День веб-майстра

                                   


Впроваджуючись в новітні тенденції загальнокультурного простору необхідно зауважити, що професіонали веб-майстри привнесли в нашу реальність особливий відтінок й колорит, проклавши своєрідний місточок для всіх бажаючих абсолютно природно використовувати ці новітні технології без необхідності поринання в нескінченні думки про те, як все це влаштовано. Дивно: не багатьом відомі всі тонкощі, наприклад, професії металурга, як скажемо і не багатьом під силу освоїти будівельну справу, але і будівельник, і металург, як і багато професій в нашому світі, на цілком законних підставах, мають у тих чи інших календарях свої особливі дати - загальновизнані професійні свята. І подібна дата по відношенню до цієї поважної професії просто напрошується, а може навіть і назріла, але (станом на 2014-й рік) так ще й не набула якось зафіксована офіційним статусом. Може бути у зв’язку з цим, а може і з інших міркувань, з недавнього часу, а саме після 2010-го року, професійне свято веб-майстрів, за даними проекту DilovaMova.com, стало неформально відзначатися саме 4-го квітня. Якщо  уявити цю дату в цілому і цифровому, загальноприйнятому, з точки зору специфіки даної професії, а саме вміння поєднати технологію і дизайнерські, десь навіть художні рішення в практичній і користувальницької площині, то виходить вид - 404. Це недвозначно може бути сприйнято саме як прямий натяк. Але це хороший, позитивний натяк. Саме так всі сумлінні веб-майстри повідомляють всім нам і звичайно ж пошуковим машинам надзвичайно корисну інформацію. Інформацію про відсутність запитуваної сторінки. Сторінки немає - але це зовсім не означає, що її не буде взагалі.  Проте вона цілком може і з’явитися. Вона може бути видалена, може бути випадково видалена, може і свідомо, але так було потрібно. У цьому нехай не сумнівається жоден відвідувач жодного сайту. Веб- майстер неодмінно буде в курсі.

Перші веб-майстри виконували широкий спектр завдань, пов'язаних з роботою в інтернеті. Однак зараз поняття "веб-майстер" є збірним, оскільки з часом всі ці функції перетворилися в окремі професії. Тому з Днем веб-майстра прийнято вітати веб-дизайнерів, авторів та модераторів сайтів, програмістів, системних адміністраторів, контент-менеджерів, співробітників технічної підтримки сайту.

Тож не дивно, що більшість професій цього напряму вже багато років визнані найзатребуванішими і пропонують цікаве заняття всім, хто ризикнув розібратися в паралельній реальності «одиниць і нулів».

У ці дні відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ пропонує своїм користувачам переглянули тематичну експозицію нових надходжень з таких питань як комп’ютерні системи, системи штучного інтелекту, інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні технології та інформаційна безпеки, інформаційно-аналітичне забезпечення економічної діяльності, інформаційні технології контролю забруднень довкілля та багато інших тем. Тут представлені документи з економічних та технічних наук, періодичні видання, які висвітлюють проблеми  стану та розвитку комп’ютерних технологій в Україні. Про яке б яскраве цифрове майбутнє ми не мріяли, воно вже наступило, і буде дивно їм не скористатись. Сподіваємось на краще. Сьогодні, заради майбутнього.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар