вівторок, 23 червня 2020 р.

Таємничий світ ляльки-мотанки


         Запрошуємо всіх до манливого світу ляльки-мотанки, яка є віддзеркаленням прадавньої культури, традицій наших пращурів. Лялька-мотанка не лише певний культурний символ. Це й потужний хатньо-побутовий  і обрядовий атрибут,  забавка для дітей,  оригінальний сувенір, прикраса для оселі.
             Лялька-мотанка - українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання: на щасливу долю, на успіх і здоров'я, на добро і злагоду. І обов'язково, ці обереги несуть у собі позитивну енергетику. Ляльку-мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв'язувала увесь рід.
 Мотанка виконується виключно шляхом намотування, не має обличчя і несе в собі тепло людських рук, любов і турботу, з якою створена. Лялька-мотанка ні в якому разі не шиється, не проколюється голками чи шпильками - виключно мотається. Звідси і назва - мотанки. Голку можна застосовувати лише при виготовлені одягу для ляльки і ні в якому разі не пришивати нічого до самої лялі! Усі елементи одягу мотанки є символічними: спідниця уособлює землю; сорочка - три часи: минулий, теперішній і майбутній; головний убір - очіпок, стрічка чи хустка - зв'язок із небом.
Лялька-мотанка не випадково не має обличчя. Адже вона виникла не як іграшка, а як сакральна річ. Вона мала прикликати дух померлої або ще не народженої людини до живих. Сакральна істота з хрестом замість обличчя, символізує гармонію вертикалі (духовності) і горизонталі (земного розвитку людини), тобто допомагає гармонізувати простір. Такі іграшки повинні знаходитися на покуті зі сторони сходу сонця, над ліжечком дітей (оберігає дитину), над дверима (зустрічає і проводжає гостей).
         Дізнатись про різновиди й призначення ляльок, традиції, обряди й звичаї з якими вони пов’язані, опанувати способи їх виготовлення й зрештою мати цікаве й корисне заняття на дозвіллі ви зможете, переглянувши книги та періодичні видання з фонду нашого відділу. Тож залучайте уяву, інтуїцію, творчу фантазію, життєвий досвід  і втілюйте у своїх ляльках оригінальні, неповторні образи, даруючи радість собі, вашим рідним і друзям.

  Шатарська Л. В. 
  головний бібліотекар відділу технічної літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар