вівторок, 16 червня 2020 р.

Ландшафтний дизайн: художнє вирішення природнього середовища



         Зародження науки і мистецтва зі створення садів і парків – ландшафтного дизайну  відбулося ще багато століть тому. На місці перших найдавніших поселень хліборобів зароджувалися перші антропогенні ландшафти (змінені людьми ділянки природи).Ландшафтний дизайн як сфера діяльності спрямована на формування архітектурного середовища з використанням засобів озеленення,  водних пристроїв, малих архітектурних форм, декоративного покриття, елементів освітлення. Основним завданням ландшафтного дизайну є створення комфортного середовища для життєдіяльності людини з екологічними, функціональними та естетичними показниками.

       Призначення людини – зберегти і примножити дари природи, органічно вписавши їх в сучасний високотехнологічний світ.Кожна присадибна ділянка при грамотному плануванні і правильних посадках може доставити естетичну насолоду. Крім того, споглядання зелених насаджень на тлі гармонійного ландшафту зніме стрес. Красиво оформлений дизайн садової ділянки радує око не тільки господарів, але і всіх оточуючих. Кожен домовласник хоче зробити свою ділянку одночасно прекрасною і неординарною. Власний ландшафтний дизайн не повинен бути схожий ні на чий інший. Кущі, дерева та квіти створюють спокій та довершеність Вашого саду.
      Кожній людині зрозуміло, що дизайн садової ділянки – це складний, багатоетапний і творчий процес, що вимагає наявності певних знань і коштів. Ландшафтний дизайн – це розробка та впровадження заходів щодо перетворення та оформлення земельної ділянки. Головне завдання ландшафтного дизайну є створення гармонії, красоти та зручного перебування у вашому саду. Від того, наскільки професійно розроблений та впроваджений проект ландшафтного дизайну, залежить, чи буде на ділянці затишно і комфортно.
     Рішення естетичних завдань спрямоване на створення гармонійного середовища з використанням рослин, що надає позитивний емоційний вплив на людину. Численними науковими дослідженнями встановлено їх вирішальну роль в поліпшенні складу повітря, збагаченні його киснем і очищенні від шкідливих бактерій і домішок. Рослинність благотворно впливає на температурний режим і вологість повітря, захищає від сильних вітрів, зменшує міський шум. Декоративні властивості рослин – різноманітність форм, кольору і фактури мають широкі можливості для створення сучасних об'єктів ландшафтного дизайну. В даний час в багатьох країнах світу функціонують розплідники, квітникарські господарства, спеціальні ландшафтні фірми. Будь-який сучасний архітектурний проект, незалежно від призначення і вартості, не обходиться без оформлення прилеглої території. Вдала робота ландшафтного дизайнера гарантує збалансоване поєднання будинку з навколишнім середовищем, задає атмосферу і впливає на загальне враження.
    Якщо ви хочете дізнатись про останні досягнення та розробки у ландшафтному дизайні, технології та організації виробництва і бізнесу, глибше вивчити чи вдосконалити свої знання у цій сфері, ознайомитись з новими тенденціями моди та дизайну читайте книги та періодичні видання представлені у фонді відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ.
Людмила Шатарська— головний
бібліотекар відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар