четвер, 28 квітня 2022 р.

28 квітня - День охорони праці

 


  

Охорона праці є невід’ємною складовою забезпечення гармонійного розвитку суспільства. Підвищення рівня культури охорони праці в суспільстві – це запорука збереження здоров’я та життя працівників. Міжнародна організація праці (МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році. У цей день більш ніж у ста країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці. Девіз Всесвітнього дня охорони праці – «Безпечне та здорове майбутнє праці». Вибір теми обумовлений викликами та змінами у сфері праці, які відбулися внаслідок розвитку технологій та під дією нових демографічних, глобалізаційних, кліматичних та інших чинників. З 2006 року в Україні згідно з Указом Президента України щорічно 28 квітня відзначають День охорони праці, адже здорові та безпечні умови праці – це стратегічне завдання, яке стоїть перед українською державою і бізнесом. Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ до Всесвітнього дня охорони праці презентує документи з питань соціально-трудових відносин та охорони праці, монографії та матеріали наукових конференцій, що визначають роль охорони праці для забезпечення її гідних умов, знайомлять з нормативно-правовими документи країн ЄС, що регулюють відносини з найманими працівниками, та іншу літературу правового змісту та охорони праці в усіх галузях промислового виробництва. Пропонуємо читачам документи з фонду відділу. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.



О. В. Войналович, Є. І. Марчишина, Д. Г. Кофто. Охорона праці в галузі (автомобільний транспорт ).- Київ, 2019.- 695 с.

У підручнику висвітлено підходи і вимоги до забезпечення нормативних умов праці на підприємствах автомобільного транспорту. Подані організаційні підходи і документальне забезпечення дієвості системи з управління охороною праці на підприємствах, вимоги безпеки і гігієни праці під час автомобільних перевезень аграрних вантажів, виконання ремонтних робіт, особливості забезпечення пожежної безпеки у підрозділах підприємств. Підручник призначений для студентів спеціальності «Транспортні технології (автомобільний транспорт)», а також спеціалістів служб охорони праці, інших посадовців, що відповідають за безпеку виконання робіт на сільськогосподарських підприємствах з використанням автомобільного транспорту.



О. В. Войналович, Є. І. Марчишина. Охорона праці в галузі (харчові технології).-Київ, 2018.- 582 с.

У підручнику представлено вимоги до забезпечення нормативних умов праці на підприємствах з переробки риби та інших водних біоресурсів. Описано організаційні засади та документальне забезпечення функціонування системи управління охороною праці, вимоги безпеки на різноманітних технологічних процесах обробляння риби та інших водних біоресурсів, особливості забезпечення електро- і пожежної безпеки на підприємствах галузі. Підручник призначено студентам спеціальності «Харчові технології», а також для керівників та інших посадових осіб, які відповідають за безпеку виконання робіт на підприємствах з переробки риби та інших водних біоресурсів. 

Немає коментарів:

Дописати коментар