пʼятницю, 8 квітня 2022 р.

Вишивка як вид арт-терапії



Як вийти зі стану тривожності і спокійно ставитися до різноманітних викликів у житті? Як подолати стрес та на що варто відволікти свою увагу? Цьому допоможе арт-терапія. Що можна вважати арт-терапією?

Будь-що: приготування страв, шиття, в’язання, вишивання. Все, що робить людина руками, – все впливає на її психічний стан. Людство завжди лікувалося за допомогою творчості. Адже, так ми виносимо свій психологічний світ назовні, створюючи щось нове. А з тим спостерігаємо та змінюємо його. За допомогою візуалізації можна знівелювати неприємні емоції, акцентувати любов до себе та швидко прийти в ресурсний стан. Техніки арт-терапії застосовують у досить широкому спектрі проблем. Це можуть бути психологічні травми, втрати, кризові стани, внутрішні та міжособистісні конфлікти, постстресові розлади. Під час сеансів арт-терапії людина отримує важливе послання від власної підсвідомості.

Багато людей вважають, що для арт-терапії треба мати відповідні навички. Проте це неважливо: суть не у створенні шедевра, а у процесі. Краще думати про кінцевий результат або про те, як люди відреагують на вашу творчість.

Удома можна легко влаштувати сеанс арт-терапії, наприклад створення колажу. Техніка створення колажу полягає в приклеюванні чи прикріпленні будь-яким іншим способом (наприклад, за допомогою скотчу, скріпок, степлера, пластиліну) на основу різноманітних вирізок на обрану тему. Це можуть бути частини листівок, фотографій, газет чи журналів. Колажування сприяє розвиткові прогностичного мислення. Візуалізація бажань сприяє розвитку уяви, підключаючи підсвідомість.

Одним з найпоширеніших видів арт-терапії є вишивка. Вишивка — це ліки для душі. Аби здолати стрес та неспокій - беремося за улюблену справу. А допоможуть Вам книжки, які є у відділі технічної літератури Тернопільської ОУНБ.



Бебешко Л. Вишивальні традиції України: білі та писані сорочки. –Харків: КСД, 2021. – 160 с.

Понад 40 моделей вишивки білих та писаних сорочок! Візитівкою цього видання є чарівні білі та чорні писані сорочки з різних регіонів України, цікаві й самобутні за типами кроїв, колористикою вишивки, її компонуванням і технологіями виконання. «Відкрите віконце», «зоряний хрест», «кривулька», «хвилька», косі хрести, водяний ключ («гесик»), «колодки», «баранячі роги», зіркові «квіти» і «дволисники», «ріжкаті» трикутнички — відтворюйте кращі взірці орнаментів вишиваних шедеврів з музейних і приватних колекцій. У виданні подано інформацію про типи крою, види композицій, орнаментів та мотивів вишивки білих сорочок і художньо-технологічні особливості чорних писаних вишиванок. Представлено двадцять п’ять моделей сорочок з білою вишивкою і двадцять видів чорних писаних вишиванок. Кожна схема вишивки супроводжується переліком використаних швів. Книжка стане в пригоді вишивальницям із різними рівнями підготовки — і початківцям, і досвідченим майстриням.



Бебешко Л. Українська вишиванка. Мальовничі узори, мотиви,  схеми крою. - Харків: КСД, 2018. – 128 с.

Українська вишивка — перлина народної культури, візитівка українців та справжній культурний код, що зберігає в собі традиції наших предків. Чудові орнаменти, старовинні та сучасні крої сорочок, гармонійне поєднання кольорів… Вишиванки — це окраса українського традиційного одягу. Альбом-посібник стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку! Композиції вишивки для чоловічих та жіночих сорочок створені на основі як старовинних колекційних взірців, так і сучасних тенденцій вишивання. У книзі є все, що необхідно для того, аби самостійно пошити та власними руками вишити красиву українську одежу: детальні схеми узорів для різних деталей сорочок, вказівки щодо вишивання хрестиком, напівхрестиком, швів «назад голка», «стебловий», схеми крою, візерунки та орнаменти з різних регіонів України. Відкрийте для себе скарбницю українського вишивального мистецтва!



Бебещко Л. Українські вишиванки: орнаменти, композиції. - Харків: КСД, 2019. – 128 с.

Вишиванки — це окраса українського традиційного одягу.  Видання містить схеми моделей жіночих і чоловічих вишиванок. Композиції створені на основі старовинних колекційних взірців, але з урахуванням сучасних тенденцій вишивання. Поліські, бойківські, галицькі, буковинські, закарпатські, слобожанські, полтавські, подільські орнаменти. Схеми розроблені автором за кращими колекційними взірцями з музейних і приватних колекцій. У книжці є все, що необхідно для того, аби створити та власними руками вишити красиву українську одежу для дорослих і підлітків: детальні схеми узорів для різних деталей сорочок, вказівки щодо вживання різноманітних поверхневих швів, схеми крою тощо. Сподіваємося, книжка стане у пригоді всім бажаючим, які захочуть долучитися  до даного виду декоративно-прикладного мистецтва.

Немає коментарів:

Дописати коментар