середу, 10 липня 2019 р.

Ерне Рубік та його винахід


8 фактів з життя Ерне Рубіка та його винахід.

1. Ерне Рубік народився в Будапешті  13 липня1944 році. Його батько був інженером, а мама – поетесою.

2. Відому головоломку кубик Рубіка винахідник створив у віці 30 років, в 1974 році. Масовий випуск кубика розпочався 1977 року і його було анонсовано як незвичну новорічну іграшку.

3. Спершу головоломка була відома як «Магічний куб». Досі така назва використовується в угорській, китайській, німецькій та португальській мовах. В івриті іграшку називають «Угорським кубом». Ім’я «Кубик Рубіка» головоломці дала компанія Ideal Toy Corporation, яка і придбала ліцензію на її виробництво.

4. До речі, свій перший кубик Рубік збирав кілька місяців.

5. У 80-х роках минулого століття виникла ціла течія по швидкісному збиранні головоломки – спідкубінг. Рекорд швидкісного складання на сьогодні становить 4,22 с. (встановлений Феліксом Земдегсом)

6. Довше за всіх кубик збирав англієць Грем Паркер – 26 років. Він отримав головоломку в подарунок на 19-ліття і дав слово її вирішити. Обіцянку він виконав лише в 45…

7. У 80 років Ерне Рубік був редактором журналу ігор та головоломок. А в 1983 році заснував свою Rubik Studiо, яка досі займається розроблянням різноманітних розвиваючих ігор.

8. Ерне Рубік – перший мільйонер у Східній Європі. В 1988 році для підтримки молодих винахідників він заснував Міжнародний фонд Рубіка.

Людмила Шатарська, головний бібліотекар
відділу технічної літератури ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар