середу, 5 вересня 2012 р.

Авіація України: історія і сьогодення



Нещодавно вся українська громадськість відзначила День Авіації України. Тому доречно було згадати деякі сторінки з історії розвитку українського літакобудування. А допомогли нам у цьому наукова, науково-публіцистична література та періодичні видання, що є у фонді відділу технічної літератури Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.
Ми можемо пишатись тим, що початок історії вітчизняної авіації був тісно пов”язаний із Київським політехнічним інститутом, який став справжньою колискою новоївеликої справи. Славні традиції авіаконструювання, закладені в Київському політехнічному інституті на початку минулого століття, не переривалися протягом подальшої її історії. Вони живуть і зараз. Однак авіації України давно вже стало затісно в колисці, і сьогодні наша країна має потужний науковий та виробничий потенціал. Близько 40 високотехнологічних підприємств і організацій об”єднує авіакосмічна промисловість України.
Основою національної авіаційної структури став Авіаційний науково-технічний комплекс ім. О. К. Антонова.
Перетворились на потужні сучасні авіаційні підприємства українські авіаційні заводи — Харківське державне виробниче підприємство та Київський державний авіаційний завод «Авіант».
Українські літаки оснащені вітчизняними двигунами, що випускаються запорізьким підприємством «Мотор Січ». В. Україні діє 26 КБ і заводів, які опрацьовують і виробляють усе необхідне бортове обладнання.
Україна стала однією з небагатьох держав світу, що здійснює повний цикл виготовлення та експлуатації найсучасніших літаків.
Ще раз згадати, а можливо вперше познайомитись з видатними постаттями українських вчених, авіаконструкторів, пілотів допоможуть науково–технічний журнал «Авіація та космонавтика», наукова та науково–популярна література. Працівники відділу технічної літератури ТОУНБ завжди радо допоможуть вам у ваших пошуках, нададуть необхідну інформацію. Чекаємо Вас у стінах обласної бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар