середу, 5 липня 2017 р.

Бенардос М. М. та його знамениті винаходи



8 липня — 175 років від дня народження Миколи Миколайовича Бенардоса (1842), видатного винахідника, вченого-електротехніка Микола Бенардос народився 8 липня (26 червня) 1842 року в селі Бенардосівці Єлизаветградського повіту Херсонської губернії (нині — Мостове Братського району Миколаївської області) у сім'ї військових. М. М. Бенардос мав винятковий талант винахідника. Йому належить більше ста винаходів у різних галузях техніки. Починаючи з 1865 року, Бенардос створював винаходи переважно у сільському господарстві і транспорті. Ним розроблені удосконалені плуги, сіялки, жатки, металеві шпали тощо. В 1873 році побудував модель пароплава на котках, що переходив мілину і обходив різні перепони по рейковому шляху.
Ім'я Бенардоса стало широко відомим в науково-технічних колах не лише у Росії, а й за кордоном. Він мав патенти на винаходи в Росії, Франції, Бельгії, Великобританії, Італії, Німеччині, Швеції, Норвегії, Данії, Іспанії, Швейцарії, США, Австро-Угорщині. М. М. Бенардос винайшов всі основні способи дугового електричного зварювання. Особливо багато уваги він приділяв дуговому зварюванню вугільним електродом, яке дістало назву “Спосіб Бенардоса”. Микола Бенардос накреслив головні напрями розвитку дугового електрозварювання, розробив основні принципи багатьох його сучасних способів. Крім того, Бенардос створив багато конструкцій зварювальних автоматів, розробив способи дугового зварювання різними електродами, дугового різання, підводного зварювання та різання, зварювання на вертикальній поверхні. Винахідник запровадив механізацію і автоматизацію зварювальних процесів, також висловив ідею зварювання в газовому струмені й під флюсом. Бенардос також працював над використанням електромагнітних явищ у винайденому ним повному технічному процесі. Ним вперше застосовано електромагніт для закріплення зварювальних виробів у бажаному положенні і розроблене магнітне управління дугою. Останнім по часу винаходом М. М. Бенардоса, запатентованим в 1896 році, є гідроелектроплавка і накалення металів У 1889 році вчена рада Петербурзького електротехнічного інституту надала Бенардосу почесне звання інженера-електрика, поставивши його винахід в один ряд з винаходом О. С. Попова Крім того, Микола Миколайович Бенардос винайшов: електричну дугову лампочку, електродвигун, електрогармату й снаряд до неї, сконструював понтони для переправи військ, гальма для залізничних вагонів. Цікаво, що Бенардос винайшов машину для виготовлення морозива, консервну коробку, прилад для охолодження повітря в кімнаті, креслярську дошку з можливістю натягування паперу, парову каструлю, велосипед з вибуховим двигуном, кран для умивальника, кручену пробку, гасовий самовар, прилад для наливання кислот, висячий цифровий замок, гребінку для тварин, копальну машину і багато іншого. Для медицини згодився інший його винахід — зубна пломба. У кінці 1890-х років погіршився стан здоров'я Миколи Бенардоса. Тривалі досліди з губчастим свинцем, необхідним для виготовлення акумуляторів, призвели до важкого отруєння організму винахідника. У вересня 1905 року Микола Миколайович Бенардос помер.
У травні 1981 року з нагоди столітнього ювілею народження дугового електрозварювання у Переяславі-Хмельницькому було відкрито музей Миколи Миколайовича Бенардоса.
                                        Людмила Шатарська, головний бібліотекар
                                        відділу технічної літератури ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар