четвер, 16 травня 2019 р.

Європейські традиції й самобутність архітектурної та містобудівної спадщини Тернополя




15 травня  2019 року в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся круглий стіл на тему «Європейські традиції й самобутність архітектурної та містобудівної спадщини Тернополя», присвячений питанням вивчення, збереження й популяризації архітектурної спадщини міста.



Тернопіль — місто, яке неможливо забути. Місто, що несе в собі відгомін минулого. Його люблять за спокій вулиць та затишок кав’ярень, бруківку, яка виблискує після дощу. Одне з небагатьох, де перехожі ще усміхаються один до одного на вулиці.
Нелегка доля випала місту протягом усієї історії. Не раз його руйнували і спустошували татарські й турецькі набіги. Смерчем пронеслись над ним Перша та Друга світові війни. Минають роки, спливають століття, але історичні та архітектурні пам’ятки сьогоднішнього Тернополя нагадують усім про його минуле. На даний час у місті нараховується понад двісті пам’яток архітектури, з них п’ять — національного значення.
Наша зустріч — невеликий екскурс минулим Тернополя, що допомогла присутнім дізнатися більше про архітектуру міста й традиції сучасного містобудування. Крім цього, учасники заходу — викладачі та студенти Галицького коледжу ім. В. Чорновола — мали змогу ознайомитися з книжковою виставкою «Архітектурна рапсодія Тернополя».
Зустріч розпочалася з перегляду мультимедійної презентації «Тернопіль: на перехресті доль, шляхів, епох». Цікавими та змістовними були виступи гостей: Ярослава Омеляновича Пелехатого — головного спеціаліста відділу культури, охорони культурної спадщини управління культури Тернопільської облдержадміністрації, Данила Васильовича Чепіля — архітектора, завідувача сектору охорони пам’яток архітектури та з питань монументальної творчості Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України, Василя Омеляновича Штокала — викладача, історика, науковця, члена НТШ.
Сподіваємося, що наша зустріч розширила знання молоді про історію архітектурних споруд рідного міста крізь призму культурно-історичних епох у контексті європейської та української історій.

М. Вайшле, 
завідувач відділу технічної літератури ОУНБ


Данило Васильович Чепіль — архітектор, завідувач сектору охорони пам’яток архітектури та з питань монументальної творчості ТОО НСАУ

Книжкова виставка "Архітектурна рапсодія Тернополя"
Учасники заходу — викладач і студенти Галицького коледжу ім. В. Чорновола

Ярослав Омелянович Пелехатий — головний спеціаліст відділу культури,
охорони культурної спадщини управління культури ТОДА

Василь Омелянович Штокало — викладач, історик, науковець, член НТШ
Під час заходу 
Дружнє фото на згадку

Немає коментарів:

Дописати коментар