пʼятницю, 10 вересня 2021 р.

Чарівна лялька — незабутній світ дитинства

     




  Лялька — одна з найнагальніших потреб і водночас

утілення одного з найчарівніших жіночих інстинктів

у дівчинці. Леліяти, одягати, шити, трохи картати,

колисати, уявляти, ніби щось є хтось, — у цьому все

майбутнє жінки.

Віктор Гюго


Історія ляльок налічує декілька тисячоліть. Протягом всього часу лялька була завжди поряд із людиною, приймаючі різноманітні вигляди. Ті ролі, які люди не могли дозволити собі, часто брали на себе ляльки. Люди робили ляльок-богів для ритуальних дійств, інсценування божественних подій, тому що актори боялися грати ролі богів у таких виставах. Навіть назва "маріонетка" пішла від ляльки, яка зображувала Діву Марію. Звичайній людині при слові "лялька" одразу згадується час, коли всі в дитинстві грали в ляльок: вдягали, бавили, годували. Але не все так просто. Тому що є ляльки, створені не зовсім для дітей, або, скоріше, зовсім не для дітей, а просто тому, що без ляльок неможливо. І такі ляльки створюються художниками.


Вірченко О.
Чарівний гачок. Ляльковий театр. – К.: ТОВ «КТБ «Альфа», 2020. – 64 с. 

На сторінках цієї книги юних рукодільниць чекають цікаві уроки плетіння від Їжачка-хитрячка. Його розповіді та поради, інструкції та світлини допоможуть виготовити привабливих ляльок-рукавичок із українських народних казок і створити домашній театр. Лялькові вистави подарують радість і дітлахам, і дорослим, відкриють таємниці народної мудрості, прикрасять дозвілля та свята.





Погребняк Л. Ляльки власноруч. Казкові персонажі. – К.: ТОВ «КТБ «Альфа», 2020. – 64 с.

Лялька, виготовлена власноруч, займає виняткове місце серед іграшок, особливо, якщо це лялька з цікавої казки. На сторінках книги юні рукодільниці знайдуть просту та доступну технологію створення казкових персонажів, які полюбились дітлахам багатьох країн світу. А послідовні інструкції, яскраві фотографії, викройки в натуральну величину сприятимуть видатному результату та радості від натхненної праці. Видання адресоване дітям молодшого та середнього шкільного віку, їхнім батькам і всім, хто не байдужий до творчості та краси.



Погребняк Л. Ляльки власноруч. Перша колекція. – К.: ТОВ «КТБ «Альфа», 2020. – 64 с.

У будь-які часи лялька була і залишається улюбленою іграшкою усіх дівчаток. Книга допоможе юним рукодільницям створити свою першу лялькову колекцію – надзвичайну та неповторну. Корисні поради, детальні описи, покрокові світлини, необхідні викройки та шаблони зроблять вашу роботу необтяжливою, а результат – видатним. Лялька, виготовлена власноруч, стане наймилішою подругою і втіленням заповітних фантазій. Видання адресоване дітям молодшого та середнього шкільного віку, їхнім батькам і всім, хто не байдужий до творчості та краси.

Нещодавно у фонд відділу технічної літератури надійшла книга Ольги Тарасової Таємничий світ ляльки-мотанки: (способи виготовлення: майстер-клас), видана у видавництві «Либідь». Запрошуємо всіх охочих до манливого світу ляльки-мотанки, яка є віддзеркаленням прадавньої культури, традицій і світовідчуття наших пращурів. Лялька-мотанка — не лише певний культурний символ, Це й потужний хатньо-побутовий оберіг, і обрядовий атрибут, і забавка для дітей і дорослих, і оригінальний сувенір, і прикраса інтер'єру оселі. Дізнаватися про різновиди й призначення ляльок-мотанок, традиції, обряди й звичаї, з якими вони пов'язані, опанувати зовсім не складні способи їх виготовлення й зрештою мати напрочуд цікаве й корисне улюблене заняття на дозвіллі вам допоможе пропонована книга. Дане видання призначене для щирокого кола читачів, усіх, хто захоплюється українською народною творчістю. Стане в пригоді викладачам шкіл, центрів, гуртків дитячої та юнацької творчості, майстер-класів для дорослих і дітей.

Вайшле М. Й. - завідувачка відділу технічної літералури

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар