четвер, 1 лютого 2018 р.

Засновник Харківського університету (до 250-річчя від дня народження Василя Назаровича Каразіна)


«Могутнім може бути тільки народ, озброєний знаннями…»

В. Н. Каразін

30 січня 2018 року виповнюється 250 років від дня народження Каразіна Василя Назаровича – видатного ученого, винахідника, громадського діяча, просвітителя та педагога. Для більшості людей він асоціюється лише із заснуванням Харківського університету. Однак його заслуги у освітній галузі набагато вагоміші: Василь Назарович є засновником перших початкових шкіл для кріпаків, автором численних праць з хімії, астрономії, селекції.

В. Н. Каразін народився 30 січня 1773 року в селі Кручик на Слобожанщині у родині офіцера російської армії Назара Олександровича Каразіна. Початкову освіту Василь здобував у маєтку батька, де проводив багато часу із дітьми селян-кріпаків, товаришував із ними.

У 1783 році, після смерті батька, навчався і виховувався у Кременчуцькому та Харківському приватних пансіонах, де викладали кращі тогочасні просвітники. Був особисто знайомий з Григорієм Савичем Сковородою, спілкувався з ним у будинку вітчима. Саме твори цього видатного українського філософа вплинули на подальше формування світогляду Василя Каразіна.

У1802 році Василь Назарович займає провідну посаду у щойно створеному Міністерстві народної освіти та починає реалізовувати ідеї щодо заснування університету в Харкові.. 24 січня 1803 року уряд видав указ, яким дозволяв відкрити університет у Харкові. університет.

У 1811 році В. Каразіним було створено Філотехнічне Товариство для поширення досягнень науки, техніки та розвитку промисловості в Україні. У цей час Василь Назарович видає низку робіт, присвячених сільському господарству, метеорології. Величезну увагу він приділяв хімії, тому для проведення дослідів у Кручику було збудовано велику лабораторію.

У фондах нашої бібліотеки зберігаються книги та періодичні видання, у яких розміщено праці Василя Назаровича Каразіна та статті про його життя та діяльність


Постать Каразіна цікавить й сучасних дослідників. А переглянути книги та публікаціії про життя  та творчу діяльність видатного українського вченого можна у читальному залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Запрошуємо до перегляду.
                                     Людмила Шатарська, головний бібліотекар 
                                     відділу технічної літератури ТОУНБ




Немає коментарів:

Дописати коментар