четвер, 6 вересня 2018 р.

ВЕРЕСНЕВИЙ ЮВІЛЕЙ У СВІТЛІ ГАСОВОЇ ЛАМПИ


          Місяць вересень в Україні щедрий не тільки на різноманіття фруктів і грибів, на погожі, майже літні  дні. Ще на одну гарну особливість першого місяця осені вказує нам календар. У вересні народилося багато видатних особистостей. Серед них тільки лауреатів Нобелівської премії в галузі науки і техніки понад 50! Саме на вересень припадають дні народження таких винахідників, як Рудольф Вайгль, Валентин Глушко, Сергій Григор’єв, Григорій Ігнат’єв, Левко Мацієвич, Дмитро Томашевич, чиї імена так чи інакше пов’язані з Україною. 
         Крім того, на вересневу пору припадає багато свят, з-поміж яких і професійні. Хочеться виокремити День винахідника і раціоналізатора та День фармацевта. Саме до цих двох свят безпосереднє відношення має фармацевт-винахідник, якому цьогоріч, 2 вересня, виповнилося 200 років з дня народження. 
        Його справедливо вважають піонером промислової нафтоозокеритної переробки. Метод, розроблений скромним львівським фармацевтом у середині позаминулого століття, дав поштовх для розвитку нафтопереробної промисловості на західних землях сучасної України. Проте ще не так давно ім’я винахідника було відоме лише вузькому колу фахівців нафтопереробної галузі, львівських фармацевтів та істориків краєзнавців. Новатор став відомим не тільки завдяки своїм фаховим здобуткам – учений, як не дивно, був одним з розробників львівських концептуальних ресторацій. Сьогодні, мабуть, важко знайти туриста, який би, прогулюючись стародавнім Львовом, на вулиці Вірменській не звернув увагу на скульптурну композицію, встановлену 2009 року перед входом до ресторану «Під гасовою лямпою». Інтер’єр закладу доповнений речовими та документальними артефактами, що розповідають про гасові лампи та історію нафтопереробного промислу краю Тож не зайвим буде пригадати важливі моменти життя винахідника та деталі його винахідницької діяльності.  Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ  радо допоможе вам у цьому. До уваги користувачів книги  та періодичні видання  з історії техніки, наукові та науково –популярні видання, монографії та довідкова література. Щиро чекаємо зустрічі з вами.
                                             Людмила Шатарська, головний бібліотекар
                                          відділу технічної літератури ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар