пʼятницю, 14 вересня 2018 р.

До 130-річчя Сухомелу Г. Й.- інженеру-механіку



До 130-річчя від дня народження Сухомела Георгія Йосиповича – видатного вченого у галузі гідравліки і гідротехніки, академіка НАН України (1951 р.)
Наукові інтереси вченого стосуються дослідження питань теорії і розрахунку газів у печах, руху води з критичними глибинами у відкритих потоках, проблемам місцевих втрат гідравлічної енергії. Він розробив теорію неоднорозмірного руху рідини з вільною поверхнею у відкритих водотоках, а також експериментально встановив і теоретично обґрунтував можливість двох форм руху води у відкритих річках і гідротехнічних спорудах, розв’язав ряд практичних питань інженерної гідравліки. Г. Й. Сухомел автор понад 80 наукових праць. Його узагальнюючим науковим дослідженням стало «Питання гідравліки відкритих русел і споруд» (1949 р.), за яку вчений отримав Державну премію (1951 р.). Результати теоретичних розвідок науковця лягли в основу розробки рекомендацій з безпечного плавання у відкритих фарватерах, проектування гідротехнічних споруд та ін.     
У науковому зростанні Г. Й. Сухомел досягнув таких висот: 1927 р. – професор, 1939 р. – член-кореспондент АН УРСР, 1948 р. – доктор технічних наук, 1951 р. – академік АН УРСР. Окрім наукових ступенів та вчених звань його наукові досягнення було відзначено державними нагородами: орденами «Знак Пошани» (1944 р.), Трудового Червоного Прапора (1948 р.), Леніна (1954 р.).     З нагоди 130 річниці від дня народження вченого у Тернопільській ОУНБ підготовлено підбірку видань про  життя та творчість інженера.
                                                 Людмила Шатарська, головний бібліотекар 
                                                 відділу технічної літератури ТОУНБ

Немає коментарів:

Дописати коментар