середу, 26 серпня 2020 р.

Витоки української авіації

Вперше День авіації України відзначали в 1993 році - після виходу відповідного президентського указу від 16 серпня. Це професійне свято військових та цивільних авіаторів, працівників авіаційної промисловості і транспорту. День авіації - святкується в останню суботу серпня. Свято встановлено Указом Президента України № 305/93 від 16 серпня 1993 року та змінами, внесеними відповідно до Указу Президента № 119/96 від 10 лютого 1996 року. Повітряний рух України охоплює 5 районів польотної інформації загальною площею 729,8 тис. кв. км. В Україні створено об’єднану цивільно-військову систему організації повітряного руху. Україна - держава з повним авіаційним циклом, що має ефективну систему державного регулювання авіації, власну профільну освіту, підприємства літакобудування, розвинену мережу аеропортів і сучасну аеронавігаційну систему. В 2020 році День авіації України припадає на 29 серпня.

А усім, хто мріє хоч ненадовго стати причетним до авіації, здійснивши свій фантазійний політ, чи зробити незабутній подарунок близьким чи друзям – не треба відкладати мрії на потім, здійснюйте їх якнайскоріше! Звертайтесь до відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБА ,  де  працівники відділу  допоможуть обрати саме Вашу  книгу, яка розкриє усі таємниці літакобудування. Пропонуємо вашій увазі книги від автора, жителя міста Рожище на Волині Леоніда Козярчука. Він із п’ятнадцяти років займався конструюванням надлегких літальних апаратів (НЛА), працював у виробництві деталей та комплектуючих НЛА та інженером-технологом мото-дельтапланерного виробництва в київській фірмі «Аерос». Написав низку книг з історії гвинтокрилих  апаратів.

Козярчук Л. Л. Автожири й гелікоптери, 1945-2000 : кат. конструкцій / Л. Л. Козярчук. – Луцьк : Ініціал, 2012. – 480 с.

У книзі читач знайде описи конструкцій аматорських та експериментальних гвинтокрилих ЛА, виготовлених на радянському й пострадянському просторі 1945-2000 рр. Конструкції описані в хронологічному порядку. Написанню книги допомагало безпосереднє спілкування автора з багатьма конструкторами ЛА. Використано також матеріали з власного архіву. Видання адресоване широкому колу читачів. Подано визначення автожирам та вертольоту, історія розвитку їх конструкцій, особливості будови, розкрито місце гвинтокрилих апаратів в авіації, а також розповідається про інженерів, вчених і конструкторів, які доклали зусиль для розвитку галузі.

Найновіші технічні винаходи завжди сприймалися як щось магічне, дивне, а часом і загрозливе. Автори книжок, які увійшли до цієї добірки, переконливо доводять: літаки, локомотиви, МР3-плеєри і ДНК-комп’ютери – це ніяке не чаклунство, а наука, за спиною якої – сотні досліджень, експериментів і відкритів. Щоб «приручити» складний механізм, треба знати, як він влаштований і як працює. Завдяки цим книжкам діти зрозуміють, з яких деталей складаються пристрої, якими вони користуються щодня, як вони допасовані один до одного і що з ними, власне, робити. 

Історія літаків. Олджих Ружичка, ілюстратори Томаш Перницький, Надія Мойзесова. – Харків : Ранок, 2018. – 32 с.

Леонардо да Вінчі, брати Монгольфьє і брати Райт… Історія авіації і повітроплавання налічує набагато більше імен, і про них розповідає «Історії літаків». А починає вона з тих часів, коли люди лишень мріяли літати й складали легенди та міфи про тих, кому вдалося підкорити небо. Перші мрійники, як-от англійський чернець Елмер, ще з ХІ століття майстрували собі крила, але мало кому вдавалося пролетіти бодай кілька сотень метрів. Спостерігаючи за пернатими, двоногі вперто пробували відтворити техніку їхнього польоту, видиралися зі своїми складними апаратами на вежі, дахи будівель і вершини пагорбів, а потім летіли, якщо й не вперед, то вниз. Так, «Історія літаків» – це, в певному сенсі, історія людської впертості й затятості, яка зрештою закінчилась успіхом. Олджих Ружичка демонструє, як з часом змінювалося розуміння принципів польоту, підходи до конструкції літальних апаратів, як відбувався прогрес в авіації. Планери, парові автольоти (включно з легендарним «Цеппеліном»), літаки з двигунами внутрішнього згорання, бомбардувальники часів Першої Світової – кожній епосі в розвитку літакобудування присвячений окремий розворот книжки. Окрім того, автор знайомить читачів із різними типами літаків, розповідає про принципи польоту, про те, з яких частин складається сучасний авіалайнер і що можна знайти у кабіні пілота, про повітряні рекорди і найновіші розробки. Книги можна отримати у відділі  технічної літератури Тернопільської ОУНБ.

Людмила Шатарська –головний бібліотекар

відділу технічної літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар