середу, 13 січня 2021 р.

Сучасний готель: економіка, організація, менеджмент

 Слово "готель" у перекладі з французької означає "притулок для мандрівників". Сотні років тому прототипом сучасних шикарних готелів були скромні трактири і постоялі двори, де втомлені мандрівники знаходили собі дах і їжу. Подорожуючи з різною метою та намірами (відвідування святих місць і храмів, Олімпійських ігор тощо), люди мали потребу в притулку, харчуванні та відпочинку. Найдавніші згадки про місця для розміщення подорожніх можна знайти в писемних джерелах Стародавнього Єгипту. Тому історія розвитку готельної справи нерозривно пов'язана з подорожами. За твердженням істориків, готельний бізнес був розвинений у Стародавньому Єгипті, Персії і Греції задовго до нашої ери. В Європі перші постоялі двори з'явилися в Англії у VІІІ столітті. За окрему платню мандрівники могли пообідати і замінити коней.  Крім стандартного набору послуг на деяких постоялих дворах були спеціальні кімнати для вмивання. Турботливі хазяї зустрічали гостей біля воріт і безкоштовно пригощали хлібом. Готелі, крім виділення місць для тимчасового проживання, як правило, надають клієнтам супутні послуги: ремонт взуття, прання одягу, послуги перукарні, харчування, транспортне обслуговування, стоянка автомобілів. Як зустрічають і чим пригощають туристів, як організована робота сучасних готелів, які послуги надаються клієнтам у комплексах відпочинку, про облік послуг та ведення специфічної документації - ви можете ознайомитись, переглянувши книги та періодичні видання представлені у фонді відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Тут представлені як книжкові, так і періодичні видання, що розкривають сутність організації процесу обслуговування в закладах ресторанного господарства. Хочемо звернути увагу на нові посібники, що надійшли до відділу нещодавно.


Організація готельно–ресторанної справи: навч. посіб./За ред. В. Я. Брича.- Київ: Видавництво Ліра –К, 2020.- 484с.

 У навчальному посібнику розкриті основні концепції організації обслуговування в готелях та ресторанах, які формуються на основі теоретичних і практичних принципах організації обслуговування гостей. Сучасні аспекти організації обслуговування в готельному та ресторанному бізнесі відповідають новітнім вимогам та міжнародним стандартам “введення” бізнесу. У розділах розглянуто особливості організації обслуговування у готельних та ресторанних закладах, досліджено внутрішню структуру готельно-ресторанного бізнесу та проаналізовано можливості підвищення якості обслуговування клієнтів за рахунок використання висококвалі­фікованого персоналу та раціонального управління людськими ресурсами. Навчальний посібник призначений для студентів, які навчаються за спеціальністю  “Готельно-ресторанна справа”, а також може бути корисним викладачам, спеціалістам-практикам. 


Скопень М. М., Сукач М. К., Буди О. П., Артеменко О. І., Хрущ Л. А. Інформаційні системи і технології в готельно – ресторанному та туристичному бізнесі: підручник/ За ред. М. К. Сукача.- Київ: Видавництво Ліра –К, 2020.- 764 с.

Викладено сутність та характеристику інформаційних систем і технологій, практикум розв'язування задач на платформі офісного (Microsoft Office 2010) та спеціалізованого  програмного забезпечення, глобальних дистриб'юторних систем бронювання  та систем on-line бронювання (Vitiana), а також інших систем (ТІТБІТ) в сучасних умовах функціонування підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Підручник дозволить читачеві сформувати достатньо повне уявлення та отримати професійні навички із застосування офісних та спеціалізованих систем і технологій у галузі.   Розрахований на студентів усіх форм навчання спеціальностей Комп’ютерні науки та інформаційні технології, Інженерія програмного забезпечення, Готельно-ресторанна справа, Туризм, Менеджмент, Маркетинг вищих навчальних закладів. Може бути корисним для студентів інших спеціальностей, викладачів і фахівців підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, а також використаним для заочної і дистанційної форм навчання.

Шатарська Людмила, головний бібліотекар

відділу технічної літератури.

Немає коментарів:

Дописати коментар