пʼятницю, 29 січня 2021 р.

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЮВЕЛІРА

 


Професія ювеліра — одна з найдавніших, адже прикрашати себе люди любили завжди. Батьківщиною ювелірного мистецтва вважається Стародавня Греція. Тут вперше було проведено різьблення по каменю, з’явилися прикраси, виконані з дорогоцінних металів з самоцвітами. Твори древніх майстрів і зараз вражають своєю красою та витонченістю..
Традиції, закладені великими ювелірами минулого, продовжують сучасні майстри, радуючи нас прекрасними виробами, що відповідають всім канонам ювелірного мистецтва. Дорогоцінні метали для них — не розкіш, а буденна справа. Для виконання ювелірних робіт майстер повинен мати широкий спектр навичок: лиття, прокатка, розпилювання, пайка, обпилювання, чеканка, філігрань, волочіння, шліфування, полірування, ограновування і закріпка. За зовнішньою красою і розкішшю ховається важка праця.
Від намиста з мушель, намиста з іклів до діамантових кольє пройшли сотні років. Змінювалася мода на прикраси, але самі прикраси люди носили завжди. У перекладі з французької «ювелір» (joyau) означає «скарб». Спеціальність ювеліра передбачає обробку каменів і металів, промальовування ескізів, моделювання та втілення задумів у життя. Це художник і математик в одній особі! В роботі вистачає і романтики, і рутини. І якщо перше дарує натхнення та завзяття, то винятково завдяки другому фактору можна стати справжнім майстром на вагу золота. Де працюють ювеліриУ крихітних приватних майстернях і на величезних ювелірних фабриках, у ломбардах і магазинах, експертних бюро. Інструменти ювеліра: лобзики, напильники, паяльники, бормашини та чекани, плоскогубці, горілки, дрилі і голки, молотки і пінцети. Вартість прикрас визначають не лише каратність і вага металу. Задумка та її бездоганне втілення цінуються деколи в десятки разів більше. Своє професійне свято ювеліри відзначають 31 січня.    .
День ювеліра — вагомий привід привітати всіх, хто творить коштовності. А ще — пригадати найгучніші імена з ювелірного світу.

Карл Фаберже — засновник цілої ювелірної династії родом із Санкт-Петербурга. Навчався майстерності і працював у Німеччині. Найвпізнаванішими стали пасхальні ювелірні яйця. Тільки для царської імператорської родини було виготовлено 50 шедеврів. До речі, Карл мав звання «ювеліра Його Імператорської Величності і ювеліра Імператорського Ермітажу».

Чарльз Льюїс Тіффані — легендарний ювелір ХХ століття, засновник американської компанії Tiffani, творець першого каталогу прикрас для продажу в роздріб. Найяскравіша асоціація з брендом — кільця для заручин і коробочка фірмового м’ятного кольору

Фаваз Груозі — флорентійський ювелір, власник компанії de Grisogono (1993). Зробив чорні діаманти одними із наймодніших і найпопулярніших каменів, спільно із Samsung розробив смарт-годинник GEAR S2 у золотому корпусі, прикрашений дорогоцінними каменями. Фаваз — перший, кому прийшла в голову ідея інкрустувати ними ще й корпус мобільного телефону.

Приєднуємось до відзначення цього свята й ми – працівники відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Запрошуємо усіх бажаючих переглянути сторінки книг та періодичних видань, які повідають вам про цікаві факти з історії ювелірного мистецтва. Також, шановні користувачі, ви зможете знайти чимало інформації про виникнення мистецтва обробки благородних металів і коштовного каміння, розвиток українського золотарства, познайомитесь із життям та творчістю найкращих ювелірів світу. Тож –приємного перегляду.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар