четвер, 4 лютого 2021 р.

6 лютого — Міжнародний день бармена

 




Однією з найцікавіших професій є діяльність барменів. Це люди, які вміють професійно робити різні напої і коктейлі. Ключове місце роботи бармена - барна стійка, яка, як правило, розташовується в центральній частині кожного кафе, ресторану і невеликого бару. Назва професії походить від англійського мови, а точніше від кількох слів: bar і man. Дослівний переклад означає «людина, що працює за барною стійкою».
Багато вважають, що ця трудова діяльність досить проста і не вимагає ніяких спеціальних знань. З цим твердженням можна не погодитися, тому що професіонал у цій справі повинен володіти не тільки приготуванням різноманітних напоїв і коктейлів, але і добре знати призначення кожного найменування посуду. На бармена покладається обов'язок красиво і гармонійно оформити виготовляється напій, володіти навичками сервіровки, контролювати запаси продуктів, готувати звітні документи. Прийнято вважати, що бармен пов'язаний тільки з алкогольною продукцією, але і це не так. Він також повинен вміти смачно приготувати гарячий шоколад, каву і чай. У барменів існує своє професійне свято, що носить міжнародний характер. В цю дату представники настільки цікавої професії отримують привітання від колег, постійних відвідувачів, друзів. Як і будь-яке свято, Міжнародний день бармена має свою історію. Святкування всіх барменів по всьому світу проходить 6 лютого кожного року. Ця дата обрана тому, що саме в цей день святкується День святого Аманда. Вважається, що своє життя святий провів на території, яка нині належить Франції. Датується ця подія до 7 століття нашої ери. Святий Аманд був християнським монахом, і часто паломником відвідував місто Рим. Його шанують, як людину, яка виступає покровителем усіх виноробів, пивоварів, а також торговців, власників ресторанів і барменів. Ось чому 6 лютого є святом усіх людей, які пов'язали себе професією рестораторів і барменів. Сама діяльність барменів сягає витоками в Америку, коли йшла «золота лихоманка». В той час торгівля здійснювалася у кожному поселенні. Щоб привернути увагу більшої кількості клієнтів, стали продавати крім основних продуктів і алкоголь. Незабаром дотепні господарі торгових точок розділили торгову зону на дві ділянки. В одному з них йшла торгівля, а в іншому організовувалася територія для відпочинку, яке в майбутньому стали називати баром. Особи, які стали працювати на даній ділянці стали в майбутньому називатися барменами. Джеррі Томас став першим автором, який вказав в одній книзі величезна кількість рецептур виготовлення коктейлів. Ним же був написаний професійний кодекс бармена. У 1951 році була організована перша Міжнародна Асоціація барменів. У нашій країні створена Асоціація барменів в 1992 році.



Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства: Підручник для ВУЗів. - 2-ге вид. перероб. та доп. / За ред. П’ятницької Н. О. –– К.: Кондор, 2012. - 584 с.

У підручнику розкрито сутність організації процесу обслуговування у закладах ресторанного господарства різних типів і класів. Дана характеристика матеріально-технічної бази як необхідної передумови організації процесу обслуговування. Висвітлені основні правила подавання страв і напоїв, культури їх споживання. Охарактеризовані методи і форми обслуговування споживачів, що використовуються в закладах ресторанного господарства як повсякденно, так і при проведенні бенкетів та прийомів, при здійсненні кейтерингового обслуговування, при створенні умов для розваг і відпочинку. Розкриті особливості організації процесу обслуговування в ресторанах, барах, кафе, у закладах ресторанного господарства при готелях. Визначені основні правила і вимоги при обслуговуванні учасників культурних, громадських, спортивних заходів, іноземних туристів, пасажирів на транспорті, соціально-незахищених верств населення тощо.

Немає коментарів:

Дописати коментар