пʼятницю, 12 березня 2021 р.

Міжнародний день захисту прав споживачів

 


Це свято стосується всіх громадян, тому що усі, незалежно від статі і віку, освіти і соціального статусу, впродовж всього життя споживають товари і послуги. Дехто навіть не підозрює, що споживачами ми стаємо і в якості пасажирів громадського транспорту, і тоді, коли вмикаємо вдома світло чи газ, або телефонуємо друзям. Адже за ці послуги, як і за багато чого іншого, сплачуємо власні кошти. Право на споживання якісної продукції та послуг є одним із складових соціальних прав людини, таким же невід’ємним, як право на життя, на медичне обслуговування, свободу слова тощо. Отже, Всесвітній день прав споживачів – це ще одна нагода для застереження бути пильними і обачними. За свої гроші маємо повне право отримувати лише високоякісні товари та послуги. І закон у цій ситуації однозначно на боці споживача. Вже понад сорок років у багатьох країнах світу в цей день піднімаються питання, які стосуються захисту прав споживачів, стану справ на споживчому ринку та розвитку споживчого руху. Державні та громадські інституції у всьому світі виносять на обговорення найважливіші питання – від законодавчих ініціатив до проблем окремих регіонів. Відлік історії Всесвітнього Дня прав споживача ведеться з 15 березня 1962 року, коли президент США Джон Кеннеді, виступаючи із зверненням до Конгресу та об`єднань споживачів вперше проголосив чотири основних права споживача:

- право на безпеку,

- на одержання інформації,

- право на вибір,

- право бути вислуханим.

У 1960 р. засновано "Consumer International" - Міжнародну Організацію Споживчих товариств. Сьогодні до цієї організації входить більше 200 національних державних, громадських, регіональних та інших консумерських організацій країн світу.В подальшому права споживачів були визнані в інших країнах. За ініціативою Всесвітньої організації союзів споживачів (Consumers International) до переліку прав споживача було додано ще чотири права

- право на задоволення базових потреб,

- право на компенсацію,

- право на споживчу освіту,

- право на здорове довкілля.

В 1973 році ХХV сесія Консультативної Асамблеї Євросоюзу ухвалила "Хартію захисту споживачів", а в 1985 році Генеральна Асамблея ООН затвердила "Керівні принципи для захисту інтересів споживачів". Названі три документи лягли в основу адміністративно-правового механізму захисту споживачів в усьому світі. Всесвітній день прав споживача вперше відзначався 15 березня 1983 року. Через два роки, у 1985 році було ухвалено «Керівні принципи Організації Об’єднаних Націй для захисту інтересів споживачів». Прийняття ООН «Керівних принципів…» сприяло остаточному визначенню прав споживачів та зміцненню їх позицій і авторитету у світовій спільноті як для країн із розвиненою економікою, так і для тих країн, що розвиваються. З прийняттям ООН «Керівних принципів...», права споживачів були, нарешті, підняті до рівня міжнародного визнання і легітимності як розвинутими, так і країнами, що розвиваються. У 1997 році вони були підписані Україною. Щорічне проведення Всесвітнього Дня прав споживача дозволяє підтримати міжнародний рух споживачів і національні союзи споживачів у їх намаганнях відстоювати інтереси та права споживачів і привернути увагу світової спільноти до найбільш актуальних питань відповідної сфери. Для цього кожного року за ініціативою Всесвітньої організації союзів споживачів визначається тема Всесвітнього Дня прав споживача, яка одночасно стає пріоритетною темою року для досягнення окресленої мети та поєднання на цьому шляху спільних зусиль союзів споживачів різних країн. Всесвітній день захисту прав споживача – ще один привід порадити споживачам: вивчайте, використовуйте та захищайте свої права! До Всесвітнього дня захисту прав споживачів відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ бібліотека України пропонує своїм читачам видання відповідного тематичного спрямування. Документи, представлені у фонді відділу, допоможуть підвищити рівень. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки  та традиційними картковими каталогами.

Шатарська Людмила, головний бібліотекар

відділу технічної літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар