четвер, 24 червня 2021 р.

25 червня - Міжнародний день рожевого вина

 


Сьогодні світ відзначає доволі цікаві та незвичайні «свята» - це День рожевого вина. То ж пропонуємо вам почитати цікавий матеріал про рожеве вино і не тільки. Рожеве вино, безумовно, популярне, особливо тепер, у спекотні літні місяці. Зараз таке вино можна зустріти скрізь: у барі, ресторані, бістро, на літніх терасах та на вечірках у саду — «рожевий» колір в цьому сезоні й справді у тренді! І це не дивно: якщо ви шукаєте прохолодний напій, який є легшою і більш святковою альтернативою червоному вину, то в цьому сезоні немає нічого кращого за цей сорт. Як саме його виготовляють? Існує досить поширене припущення, що це лише суміш білого та червоного вина, що створюється з пресування білого та синього винограду разом. Але не все так просто. Насправді, винороби не дозволяють собі так робити, принаймні, коли виготовляють вино, марковане як рожеве. Для багатьох стане сюрпризом той факт, що рожеве вино виготовляється з того ж синього винограду, що і червоні вина. Сік з нього майже завжди світлий, часто безбарвний, і тому виникає очевидне питання: звідки з’являється темно-червоний колір? Відповідь проста: блакитні та червоні пігменти отримують зі шкурок винограду. Пропонуємо вашій увазі нові видання, що допоможуть з приємністю провести літні вечірні будні та свята, залишитись спокійними та врівноваженими. Отже для літературних гурманів пропонуємо увазі книжки сучасних авторів про виноробне мистецтво.



Липовецький, Л. Червоне, біле і трохи рожевого. Азбука винного чайника. / Л. Липовецький. – Харків:  Виват, 2019 – 368 с.

Автор запрошує на цікаву мандрівку у просторі та часі винними регіонами Старого і Нового світу. Ви відвідаєте Францію та Італію, Іспанію та Німеччину Аргентини й Чилі, Австралію й Нову Зеландію, познайомитеся з особистостями, які назавжди вписали свої імена в історію виноробства, навчитеся правильно читати винні етикетки й легко опануєте складну винну термінологію. Воп voyage, пані та панове! І обов'язково візьміть із собою келих, щоб повною мірою насолодитися смаком та ароматом червоного, білого й рожевого!



Мадлен Пакетт, Джастін Геммек WINE FOLLY.Усе, що треба знати про вино / Мадлен Пакетт,Джастін Геммек; пер. з англ. Ольги Горби. – Львів6 Видавництво Старого Лева, 2018. -240 с.

Скільки таємниць ховається у пляшці вина? Як з ним поводитися, подавати, декантувати, дегустувати, а з чим найкраще смакувати? Як залежить смак від клімату країни? Скільки відтінків кольорів і смаків приховує вино? І чи знали ви, що Совіньйон Блан може пахнути свіжоскошеною травою і чому в Шардоне з’являються нотки вершкового масла? Про все це у книжці «Wine Folly. Усе, що треба знати про вино» — лаконічно, стильно і в картинках. Це ідеальний практичний путівник для тих, хто хоче знати про вино більше, ніж написано на етикетці: поради на всі «винні» випадки, опис 55-ти основних вин в інфографіці та 20 географічних карт головних винних регіонів світу. Книжку створено на основі сайту WINEFOLLY.COM — одного з найпопулярніших онлайн-ресурсів про вино, що об’єднує сотні тисяч любителів і професіоналів у всьому світі.



Наступне видання «Вино. Курс Ендрю Джеффорда»-це навчальний курс, що складається з 20 розділів, від відомого знавця вин Ендрю Джеффорда. Книга дасть важливі орієнтири для навколосвітньої подорожі в пошуках не лише насолоди, але й розумінню культурно обумовлених особливостей різних вин. Відтепер ви купуватимете вино та куштуватимете як справжній знавець.

 


Справжньою насолодою для літературних гурманів може стати «Схиблені на вині. Мандрівка у вишуканий світ сомельє». Автор книг журналістка Б’янка Боскер зовсім не розумілася на вині, вважала сомельє лише офіціантами. Та одного разу вона випадково зацікавилась світовими змаганнями сомельє. Відтоді почалася її подорож серед шанувальників смаків вина. Ця книга – не просто опис тонкощів та нюансів смаку, що залежать від сорту винограду. Це розповідь про те, як вино стало значущим напоєм і чому воно змінило світ. Читайте на насолоджуйтесь.

 

 Що ж, про рожевий напій ви вже дізналися. Тепер можете сміливо крокувати до магазину, взяти пляшечку смачного рожевого вина та разом зі своєю другою половинкою провести цей вечір під зоряним небом.

Немає коментарів:

Дописати коментар