середу, 16 червня 2021 р.

15 липня - 100 років від дня народження Роберта Брюса Мерріфілда (1921–2006), американського біохіміка, лауреата Нобелівської премії в галузі хімії (1984)

 


Американський біохімік Роберт Брюс Мерріфілд народився 15 липня 1921 року у Форт-Уерт (штат Техас). Отримавши в Каліфорнійському університеті в 1943 р. ступінь бакалавра, Мерріфілд працював хіміком у Науково-дослідному фонді Філіпа Р. Парка. Після того як в 1949 р. йому була присуджена докторська ступінь з хімії, Мерріфілд працював асистентом-біохіміком в Рокфеллерівському інституті медичних досліджень (тепер це Рокфеллерівський університет) у Нью-Йорку. У цьому інституті вчений залишався до кінця своєї наукової кар'єри. Він став тут науковим співробітником (1953), потім ад'юнкт-професором (1958) і, нарешті, повним професором (1966). 

У 1953 р. Мерріфілд зайнявся хімією білків. «Білки — це ключові компоненти всіх живих організмів, — пояснював він згодом. Якщо ми хочемо зрозуміти та навчитися контролювати те, що відбувається в організмі, ми повинні перш за все дізнатися про склад, структуру і функції кожного окремо взятого білка». У 1985 р. Мерріфілд був нагороджений Нобелівською премією з хімії за запропоновану ним методологію хімічного синтезу на твердих матрицях. «Абсолютно новий підхід Мерріфілда до органічного синтезу створив нові можливості в галузі пептидно-білкової хімії та хімії нуклеїнових кислот, — сказав Бендт Ліндберг у вступній промові від імені Шведської королівської академії наук. Він значною мірою стимулює розвиток біохімії, молекулярної біології, медицини та фармакології, а також має велике практичне значення для розробки нових лікарських препаратів і для генної нженерії».

Немає коментарів:

Дописати коментар