четвер, 10 червня 2021 р.

Український архітектурний модерн (10 червня – День стилю модерн в архітектурі)

 


10 червня відзначаються цікаве свято. У цей день святкують Всесвітній день модерну. Свято присвячене стилю модерн в мистецтві і архітектурі, воно відзначається з 2013 року. Дату свята обрали не випадково: в цей день з різницею в 12 років померли два видатних архітектора, які зробили визначний внесок у розвиток модерну в архітектурі. Йдеться про угорця Едені Лехнера і іспанця Антоніо Гауді.  Український модерн – один з унікальних архітектурних стилів, який виник на початку ХХ сторіччя. В його основі – форми української церковної та хатньої архітектури з сильним впливом європейського модерну та українського бароко. Одною з найхарактерніших рис українського модерну є шестикутна трапецієподібна форма вікна та порталу (вхідної групи), а також наявність високих шатрових дахів (схожих на дахи народних хат). Окрім того, в українському модерні активно використовується кольорова майоліка (різновид кераміки з розписною глазур’ю) та рослинний і геометричний орнаменти. На зламі ХІХ–ХХ ст. в Україні культурна еліта починає відроджувати народне, національне мистецтво, шукає нові форми поєднання його з сучасністю. Саме в архітектурі того періоду яскраво і талановито поєдналися народна архітектура, міська архітектура та модерн. Активними учасниками цього процесу стають архітектори, такі як В. Кричевський, П. Альошин, О. Сластіон (Сластьон), І. Левинський та ін. Будівлі в стилі українського архітектурного модерну вражають своєю простотою і вишуканістю, їх порівнюють з природним різноманіттям України. Підтвердженням цього порівняння є зразок українського архітектурного модерну – будинок Полтавського губернського земства (нині Полтавський краєзнавчий музей). Навіть типові проекти земських шкіл або селекційних станцій вирізняються своєю неповторністю та виразністю. Через геополітичні та економічні причини даний стиль активно використовувався в будівництві України дуже короткий період. До нашого часу збереглися близько 500 будинків у цьому стилі.  До дня  стилю модерн в архітектурі читальний зал відділу технічної літератури ТОУНБ підготував добірку найкращих  книг з цієї тематики. Пропонуємо вашій увазі деякі з них. Тож вирушаємо у подорож!



Горбик О. Р. Збірник основних державних будівельних норм України щодо архітектурного та дизайнерського проектування малоповерхових житлових будинків та їх інтер'єрів: навчально –методичний посібник.- К.: Університет «Україна», 2011.-224 с.

У навчально-методичному посібнику наведені вибірки основних державних будівельних норм, що регулюють архітектурне та дизайнерське проектування малоповерхових житлових будинків та їх інтер'єрів. Посібник розрахований на студентів, архітекторів і дизайнерів для виконання курсових і дипломних проектів. Можливе використання Збірника студентами і практиками архітекторами, інженерами будівельних професій



Гетун Г., Тимофєєв М. Енергоефективний панельний житловий будинок. Архітектура будівель та споруд.- К.: Ліра,2018.-190 с.

 В книзі розглянуто та подано кресленнями об’ємно-планувальні та конструктивні рішення багатоповерхових панельних житлових будинків. Наведені принципи розрахунку енергетичних потреб на опалення будинків з визначенням класу енергетичної ефективності за діючими в Україні ДБН і ДСТУ. Призначено для студентів, які навчаються за галуззю знань 19 «Архітектура та будівництво» за спеціальністю 192 «Будівництво та цивільна інженерія» всіх форм навчання для практичного використання під час виконання курсових проектів і закріплення теоретичного матеріалу. 



Ефективні технології в будівництві: IV Міжнародна науково –технічна конференція (27-28 березня 2019., М. Київ).-Київ: Видавництво Ліра –к, 2019.-224 с.

Конференція мала за мету розглянути тенденції сучасного розвитку будівельної науки та технологій, ефективні рішення зведення та реконструкції будівель із застосуванням новітніх досягнень науки та техніки. До участі в конференції були запрошені відомі вітчизняні і закордонні вчені та фахівці.  У ході дискусій були  розглянуті наступні питання:

– новітні архітектурно-конструктивні рішення будівель та споруд;

– сучасні будівельні машини і механізми;

– технологія і організація нового будівництва та реконструкції будівель і споруд;

– особливості агропромислового будівництва;

– ефективні будівельні матеріали та конструкції;

– технічна діагностика будівельних конструкцій та підвищення їх експлуатаційної надійності;

– енерго-, та ресурсозбереження,  екологічна безпека об'єктів будівництва;

– економічна ефективність будівництва та реконструкції.

Людмила Шатарська – головний бібліотекар відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ.

 



Немає коментарів:

Дописати коментар