четвер, 3 серпня 2023 р.

335 років тому світ дізнався про французьке ігристе вино, улюблене в усьому світі.


335 років тому світ дізнався про французьке ігристе вино, улюблене в усьому світі. 4 серпня 1668 року монах-бенедиктинець Дом П'єр Періньон представив чудовий напій: сріблясті бульбашки з тихим шелестом піднімалися з дна келиха, прозора піна іскрилася, наче жива. Це ігристе вино стало прабатьком сучасного шампанського, дата - днем народження цього напою, а ім'я Періньон - згодом маркою французького шампанського преміум-класу.  Ігристі вина існували і раніше, але саме Періньону приписується величезний внесок у технологію виробництва білого вина з винограду. Він розробив принципи, за якими виготовляють шампанське і сьогодні. Кажуть, коли він вперше дегустував нове ігристе вино, то вигукнув: «Швидше сюди, я п'ю зірки!». До речі, П'єр Періньон також запропонував замість звичайної в той час пробки коркову, яка використовується донині. Сьогодні «Дом Періньон» - одна з найзнаменитіших марок французького шампанського. Взагалі ж із шампанським завжди вистачало проблем. Пляшки з ігристим вином вибухали, з них вилітали корки. Ситуація змінилася, коли пляшки для шампанського почали робити з товстого скла, що витримує тиск в 6 атмосфер, і закривати їх спеціальними корками у вигляді гриба, а саме вино робити з певних сортів винограду і витримувати при постійній температурі й вологості. Збирають виноград для шампанського завжди вручну, і для класичного шампанського це виноград тільки трьох сортів: Шардоне, Піно Нуар і Піно Меньє. Шампанське буває сухе, напівсухе, напівсолодке і солодке.  Молодим шампанське вважається до 3 років. Таке вино має смак свіжих фруктів і свіжий квітковий аромат. Від 3 до 5 років шампанське зріле, зі смаком сухофруктів, спецій і кондитерських виробів. А після п'яти років шампанське набуває аромату цукатів, меду і незначної аристократичної гірчинки. Це вино - символ розкоші, свята, торжества. Шампанське п'ють на весіллях, днях народження, ним «хрестять» нові кораблі, розбиваючи об обшивку пляшку з шампанським, шампанським поливають все навколо переможці Формули-1 та інших змагань. Шампанське називають напоєм аристократів та закоханих, з ним прийнято ознаменовувати найвишуканіші заходи та важливі моменти життя. Воно саме досконалість, і немов чудова діва, п'янить своєю чарівністю та вишуканістю. Шампанське давно вже стало справжньою легендою, і заслуга у цьому звичайного французького ченця – винороба. Хоча, чому звичайного, таке досконале та смачне вино, могла створити тільки геніальна людина. Монах – бенедиктинець П'єр Періньйон був справжнім новатором у мистецтві створення вин. І за це, цілком заслужено, отримав титул "дом" - що означає пан, повелитель. Любите шампанське? Хочете дізнатися про нього більше?. Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ пропонує нові видання, які допоможуть вам обрати чудовий напій і насолоджуватись ним.


Боскер Б. Схиблені на вині: мандрівка у вишуканий світ сомельє. – Київ: Наш формат, 2018. – 338 с.

Професія сомельє чимось нагадує професію бібліотекара - потрібно носити багато тяжкого, орієнтуватись серед тисячі полиць та зрозуміти вподобання свого клієнта. Окрім цього всього ще і необхідно мати дуже тонкий нюх та смак. Тому під забороною ранкова кава, цигарки, парфуми та багато чого ще. Іншими труднощами є елітарність цієї професії. Складно потрапити в це середовище, а ще складніше знайти хорошого вчителя. І щоб стати дійсно хорошим знавцем вина необхідно пройти довгий шлях. Книга Б'янки Боскер стала справжнім відкриттям - журналістка покинула свою роботу та спробувала щось для себе нове. І їй це вдалось. Смакувати - це не про смак, це про спосіб життя, прагнення зрозуміти себе і світ, що тебе оточує.
Це книга про одержимість, про шлях до мети, про непрості ситуації, оптимізм. Читати цю історію дуже легко. Рекомендуємо до прочитання всім тим, хто любить вино, хто знаходиться на роздоріжжі, не знає як вчинити, планує обрати новий напрямок діяльності або просто хоче розважитись. 


Пакетт М. WINE FOLLY: практичний путівник по винах. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. — 229 с.

Скільки таємниць ховається у пляшці вина? Як з ним поводитися, подавати, дегус­тувати, а з чим найкраще смакувати? Як залежить смак від клімату країни? Скільки відтінків кольорів і смаків приховує вино? І чи знали ви, що Совіньйон Блан може пахнути свіжоскошеною травою і чому в Шардоне з’являються нотки вершкового масла? Про все це у книжці «Wine Folly. Усе, що треба знати про вино» — лаконічно, стильно і в картинках. Це ідеальний практичний путівник для тих, хто хоче знати про вино більше, ніж написано на етикетці: поради на всі «винні» випадки, опис 55-ти основних вин в інфо­графіці та 20 географічних карт головних винних регіонів світу.
Книжку створено на основі сайту WINEFOLLY.COM — одного з найпопулярніших онлайн-ресурсів про вино, що об’єднує сотні тисяч любителів і професіоналів у всьому світі.


Сом А. Wine Simple: про вино від сомельє світового класу: цілком зрозумілий путівник світом вина.-Київ, 2021. -271 с.

Є багато книг про вино для професіоналів, Алло Сом створив чудовий путівник у світі вин. У ньому ви знайдете багато інформації про історію створення вин, їх сорти та географію виробництва. Зрозумієте що означає витримка та натуральність вин, отримаєте поради про підбір вина, в залежності від вашого смаку, настрою та приводу. Навчитесь купувати правильне вино та освоїте правила проведення дегустації.


Фейрінг Е. Натуральне вино для кожного; Що це? Де його знайти? Як в нього закохатись. –Київ, 2020. -171 с.

Книга Еліс Фейрінг «Натуральне вино для кожного» стане незамінним гідом у світі натурального вина. Що ж це таке? Натуральне вино практично не містить домішок, виготовляється за умов мінімального втручання із винограду, вирощеного в органічний та біодинамічний спосіб. Простіше кажучи, це що найсправжнісіньке вино, за яким завжди видніє постать винороба і яке найлегше знайти саме на локальних виноробнях – або ж у магазинах і ресторанах, котрі підтримують рух за натуральне вино, котрий за останні десять років набув надзвичайно широкого розмаху. Закохатись у такий продукт надзвичайно просто. Цей ілюстрований путівник від знаної американської винознавчині із надзвичайно чутливим носом допоможе розібратись у 

Немає коментарів:

Дописати коментар