четвер, 11 січня 2024 р.

Хліб наша сила, хліб наша святість

 

Хліб, пшениця, жито – визначальні ознаки стародавньої історії українців, їх кулінарної культури; ментальний код нації. Це – символ життя в народних обрядах, одвічний харчовий звичай; компонент людського існування; традиція харчування як частина культури. Безперечно важлива роль хлібу в збереженні духовної свідомості українців. Український хліб–сіль, яким зустрічають дорогих гостей. Це – традиція, що йде в сивину віків. В українських колядках Бог та найбільш шановані святі отці церкви представлені як орачі. У новорічних засіваннях й щедруваннях відбито прадавній звичай віншування хліборобів, побажання доброго врожаю і щасливого життя. Під час Різдвяних свят образ багатства, щастя відбивається і в хліборобських, за мотивами, колядках. Заведено в українців поріг новозбудованої хати господарю переступати з іконою, господині – з хлібом та пирогами. Гостям (тільки запрошеним) – приходити з хлібом. «Ласкаво просимо, а хліб-сіль по-старовинному», «Від хліба-солі не відмовляються»... Ось так, в кращих традиціях української гостинності ми запрошуємо Вас переглянути літературу, що представлена на книжковій виставці під назвою «Хліб наша сила, хліб наша святість», яка організована у читальному залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Видання, представлені на виставці, розкривають особливу роль хліба в житті українського народу.



Звичаї нашого роду : страви української кухні. - Київ, 2019. - 191 с.

Якщо Ви хочете поповнити скарбничку своїх кулінарних знань новими смачними рецептами, то Вам стовідсотково стане у пригоді книга Світлани Железняк та Світлани Андрющенко "Звичаї нашого роду. Страви української кухні, на сторінках якої зібрані рецепти різноманітних смаколиків, які стануть ідеальним доповненням святкового застілля на такі свята, як Різдво, Щедрий вечір, Водохреща, Масниця, Благовіщення, Вербна неділя, Великдень, Радовниця, Зелені свята, свято Івана Купала, День святих Петра і Павла, Спасівка, Пречиста, Покрова, День святого Миколая і Коляда. На сторінках вищезазначеної збірки кожна господарка неодмінно знайде хоча б один рецепт, який прийдеться їй до смаку. Видання яскраве та якісне. Книга в твердій обкладинці, з крейдованими сторінками та кольоровими ілюстраціями. У ній розкривається  особливу роль хліба в житті українського народу. Ви пізнаєте призначення хліба у величній атмосфері Різдва, весільному звичаї, різних обрядах, опануєте таїни перетворення продуктів на пишні святкові хліби.



Плесконіс А. А. Національна кулінарна спадщина України. - Київ, 2021. - 161 с.

Побутові традиції нашого народу – це невід'ємна частина української історії. Кілька років тому Центр культурних досліджень Міністерства культури України розробив детальну методику визначення елементів нематеріальної культурної спадщини. До її складу увійшли і кулінарні традиції українського народу. Це видання є результатом багаторічної копіткої роботи авторів – дослідників українських культурних традицій, які займалися науковими пошуками їх витоків в безперервному процесі формування культурного коду нації і виявленням його унікальних рис в аспекті загальноєвропейської культури. Автори звернулися за консультаціями до відомого етнографа, фахівця Інституту народознавства Національної академії наук України Лідії Артюх. Які витвори кулінарного мистецтва України можна беззаперечно подавати в Світовий список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО? Ви ознайомитеся з історією хліба, з першими майстрами-пекарями, відвідаєте давньоруські пекарні і заводи наших днів, дізнаєтесь, як використовувати хліб в нашому житті, як зберігати до найдрібнішої крихти наше головне надбання.



Ярса І. Домашній хліб: рецепти й хитрощі випікання в домашніх умовах.-Харків, 2021.-206 с.

Народження хліба - завжди диво: і багато століть назад, коли далекі наші предки вперше скуштували обвуглені на вогні грудочки твердої зернової каші - прародички першого хліба, і в наші дні, коли на величезних хлібозаводах потужні печі безперервно виносять із своїх надр золотисті потоки пшеничних калачів, короваїв, батонів, булок, сухарів, пряників, пирогів, буханок житнього хліба. Ви дізнаєтесь більше про харчову цінність, асортимент хлібобулочних виробів, сучасні способи виготовлення хліба в домашніх умовах, новації у хлібопекарській промисловості.



Запрошуємо всіх зацікавлених відвідати книжково-ілюстративну виставку „Хліб наша сила, хліб наша святість».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар