четвер, 1 серпня 2024 р.

Три важливих винаходи, якими ми зобов'язані пиву (2 серпня – День пива)

 


Пиво - це одночасно джерело і рішення багатьох наших проблем. Але, крім приємного проведення часу, бурштиновий напій приніс нам чимало різних винаходів, які можливо і не відбулися, якщо б на світі було не так багато шанувальників пива!

Холодильник. Так, цей незамінний кухонний атрибут, без якого неможливий сучасний побут, спочатку був придуманий саме заради пива. Раніше пиво варили в зимову пору року, тому як це процес теплозатратний, а надмірно висока температура може "знищити" дріжджі, і пиво зіпсується. Сотні років великі шматки льоду зберігалися в підвалах, щоб пиво завжди було холодним. Але потім працівник пивзаводу з Мюнхена Карл фон Лінде викликав справжню революцію в сфері охолодження. До кінця 19-го століття охолодження набуло шалену популярність на пивоварних заводах, хоча варто було нечувано дорого, зате дозволяло виробляти напій цілий рік і будувати пивоварні в «теплих» місцях, де не було доступу до льоду. Також з цього витекла традиційна манера пити пиво охолодженим, а після цього холодильники «оселилися» практично в кожній родині.

Скло. Звичайно, скляна тара не була створено виключно заради пива, але воно сприяло створенню пляшок зі скла. Головний ентузіаст «скляної історії» Майкл Джозеф Оуен з разом з корпорацією Libbey Glass створив спеціальний пристрій - машину, яка в великих масштабах створювала пляшки зі скла, в яких традиційно і продається пиво. До 1915 року машину використовували практично по всьому світу.

Пастеризація і мікробна теорія. Пастеризація, безперечно, у більшості людей викликає в пам'яті саме молоко, але вчений, який придумав її - Луї Пастер - зробив це виключно заради пива. Пивовари жадали дізнатися, чому ж пиво стає кислим, а Пастер з'ясував, що причина - це мікроби, які можливо нейтралізувати, по черзі змінюючи температуру напою. Процес назвали на честь винахідника - пастеризація. Завдяки цьому процесу була розроблена і підтверджена мікробна теорія, яка виявила, що хвороби з'являються «ззовні», хоча раніше думали, що мікроби самі утворюються всередині. Це призвело до того, що з'явилася вакцинація і сучасні ліки. А все тому, що людям просто набридло кисле пиво. Уперше його винайшли ще 10 тисяч років тому. Власне відтоді і розпочалась культура вживання цього напою. У добу недотримання умов гігієни пиво мало безцінне значення. Адже до ХХ століття вживати воду у сирому вигляді було небезпечно, через неї передавались численні інфекційні хвороби.  Ось тому пиво було таким популярним в Європі, як серед багатіїв, так і серед бідноти. Цікаво, що в ХІХ столітті  власники сталеплавильних печей та шахт, заохочували своїх робітників пити саме цей хмільний напій. З одного боку він підбадьорював виснажених важкою працею робітників, а з іншого, як не крути, але пиво, на відмінну від шнапсу, з ніг не збиває, і після келиху-другого можна продовжувати працювати. Втім, думати, що пиво це напій простолюдинів – помилково. Охоче вживали його і митці. Так, Томас Манн, лауреат нобелівської премії з літератури, казав: "За вечерею випити келих світлого пива - не гріх". Не новина, що саме німців з давніх-давен вважають пивною нацією. Утім останнім часом свої позиції вони втрачають. Так, в середньому за рік один німець випиває 100 літрів пива, у той час як його сусід з Чехії 150.  "Де вариться пиво, там живеться добре". – так говорять чехи. Власне за різноманітністю сортів хмільного напою Німеччина залишила інші країни далеко позаду. Тут у 1300 броварнях виробляють понад п’ять тисяч сортів хмільного напою.

Цю захопливу історію ми дізнались з книг з фонду відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Запрошуємо до цікавих подорожей сторінками наших видань.


Вотсон, Наталя Пиво: еволюція смаку в 50 стилях / Наталя Вотсон; пер. з англ. Лана Світанкова. — Київ: Yakaboo Publishing, 2021. — 216 с.

Ця інтерактивна книжка занурить вас у мандри, які розпочнуться у Великій Британії у 1600-х димним брунатним пивом та завершаться сучасними пивними інноваціями, проведе крізь час та простір і познайомить з історією найвідоміших стилів сучасності — з німецькими лагерами, стаутами, портерами, пільзнерами, ІРА, кислим пивом і не лише. Кожний розділ зосереджує увагу на одному з основних складників пива — солоді, воді, хмелі чи дріжджах — і розповідає, як вони змінювалися з часом, як виникали нові смаки, аромати й стилі. До кожного прикладу такої зміни Наталя Вотсон пропонує сучасний зразок пива, який допоможе сповна відчути смак історії та простежити еволюцію пива. «Пиво: еволюція смаку в 50 стилях» містить п’ять сторіч пивних знань, історії та цікаві факти, які дають можливість по-новому поглянути на пізнання одного з найстаріших напоїв світу, який і досі з нами. Для всіх поціновувачів пива – подарунок – ексклюзивний бірдекель, який можна зробити власноруч за 2 секунди. Видавлюєш і маєш такий собі сувенір з книжки. Ще одна діджитальна цікавинка — он-лайн мапа українських пивоварень, з якими можна буде відкривати все стильове різноманіття пива. І родзинка — можливість переходити за qr-кодами й дивитися відеоогляди про цікаві сорти пива від пивного оглядача і автора блогу про пивну культуру BEERГИЧКА Романа Лебедя.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар