пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Вони тримають енергетичний фронт (25 серпня в Україні відзначають День шахтаря)

 


День шахтаря України – це особливе професійне свято, призначене для вшанування важливої ролі працівників вугільної промисловості України. Цей день об’єднує всіх тих, хто присвятив своє життя небезпечній, але надзвичайно важливій роботі. Вперше святкування відбулося 1948 року, а на офіційному рівні День шахтаря закріпився у 1993 указом президента.

Нині, в умовах повномасштабної війни, професія гірника набуває не менш важливого значення, адже шахтарі одні з тих, хто тримають енергетичну безпеку України. Професія шахтаря не тільки відповідальна, а й дуже цікава. Про шахтарів відомо з часів Стародавньої Греції. У святилищах Посейдона були знайдені глиняні таблички із зображенням шахтаря, який видобуває глину. У 1935 році Міжнародна організація праці прийняла постанову про заборону найму на роботу під землею жінок і підлітків. Однак жінки нерідко залучалися до робіт в українських шахтах за часів Другої світової війни, коли чоловіків не вистачало. Багато шахтарок Донбасу могли перевиконувати нормативи видобутку вугілля на 200-300%. За приблизними підрахунками під час війни та у повоєнний час в УРСР працювали в шахтах близько 200 тисяч жінок. У 19-20 століттях шахтарі іноді брали з собою на роботу канарок - ці пташки дуже тонко відчувають присутність метану і чадного газу в повітрі, і відразу замовкали при їх присутності. Поки птахи цвірінькали, шахтарям можна було працювати.

В Україні знаходиться 150 вугільних шахт, з яких 92% знаходяться в Донецькому вугільному басейні і 3% - у Львівсько-Волинському басейні. Більше половини українських шахт не працює через близькість до зони бойових дій або перебування на окупованих територіях. Наприклад, на території самопроголошеної "ЛНР" знаходяться всі антрацитові шахти. Найглибшими шахтами України є "Шахтарська Глибока" в Шахтарську (глибина 1446 метрів) , і прогрес " в Чистяковому (глибина 1340 метрів). Найглибші шахти в світі знаходяться в Південно-Африканській Республіці і сягають глибини понад 4,5 кілометрів. 

Відділ технічної літератури  Тернопільської ОУНБ не міг залишитись осторонь відзначення Дня шахтаря. У книжковому фонді відділу зібрано унікальні документи з металургії, гірничої справи та суміжних галузей промисловості. Це  — книги, періодичні видання, патентна та нормативно-технічна документація. Цим різноманітним фондом бібліотека обслуговує своїх індивідуальних читачів. Щорічно фонд відділу  поповнюється новими надходженнями. Запрошуємо всіх бажаючих до перегляду видань, що містять  інформацію про те, як розвивається гірничодобувна галузь в Україні,  де викладено інформацію про основні професійні напрями у металургійній та гірничодобувній галузі, вимоги до знань та навичок, які допоможуть молоді у професійному самовизначенні.

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар