середа, 9 жовтня 2024 р.

10 жовтня –День працівників стандартизації та метрології

 


Щороку 10 жовтня в Україні відзначають День працівників стандартизації та метрології. Професійне свято було встановлене 10 жовтня 2002 року Указом Президента України. Головна мета свята – відзначення вагомого внеску фахівців з метрології та стандартизації в розвиток економіки країни. Дату святкування обрали невипадково. Саме цього дня в 1901 році за ініціативи хіміка Дмитра Менделєєва в Харкові відкрили палату, де проводили вивірку й таврування торговельних ваг і мір.

В Україні діє Закон «Про стандартизацію», який встановлює правові та організаційні засади стандартизації в Україні і спрямований на забезпечення єдиної технічної політики у цій сфері. Закон говорить, що метою стандартизації в Україні є забезпечення безпеки для життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля; створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню, сприяння усуненню технічних бар'єрів у торгівлі. Цей Закон регулює відносини, пов'язані з діяльністю у сфері стандартизації та застосуванням її результатів, і поширюється на суб'єкти господарювання незалежно від форми власності та видів діяльності, органи державної влади, а також на відповідні громадські організації. 

Ще однією знаменною датою є 14 жовтня – Всесвітній день стандартів. Саме в цей день 1946 року в Лондоні в приміщенні Інституту цивільних інженерів відкрилася конференція національних організацій по стандартизації. У заході прийняли участь 65 делегатів від 25 країн світу. Вони зібралися разом, щоб обговорити можливості гармонізації національних стандартів, тобто приведення їх до єдиних світових норм та вимог. Потребу в проведенні такої конференції зумовила необхідність активізувати торгівельні відносини та зробити товари більш доступними для людей з різних куточків світу. У результаті з’їзду було засновано Міжнародну організацію із стандартизації ISO У 1970-му Президент організації ІSО запропонував 14 жовтня щорічно відзначати Всесвітній день стандартів, для того, щоб підкреслити важливість стандартизації для всієї світової економіки, активізувати її роль як основної помічниці не тільки промисловості, торгівлі, а й урядів і споживачів усього світу.

Тож вітаємо усіх, хто обрав справою свого життя стандартизацію та метрологію, із професійним святом. Приєднуємось до відзначення свята й ми –працівники відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ. З цієї нагоди пропонуємо нашим користувачам літературу з питань стандартизації та сертифікації якості товарів та послуг, управління якістю продукції, видання в яких розглянуто тему гармонізації стандартів у галузях народного господарства України щодо їх відповідності європейським та світовим. Актуальність цієї літератури  полягає у тому, що Україна активно інтегрується у світову економіку, розширює співробітництво з СОТ. В умовах розвитку міжнародної торгівлі і співпраці держав в інших сферах діяльності успіх окремих підприємств та галузей економіки повністю залежить від того, наскільки їх продукція або послуги відповідають стандартам якості. Вирішення проблеми можливе тільки та основі стандартизації. Стандарти дозволяють регламентувати вимоги до якості продукції, ефективно вирішувати проблеми спеціалізації, визначати найбільш раціональні способи виробництва, управляти якістю.

Представлені  у фонді відділу матеріали будуть корисними не тільки спеціалістам з технічного регулювання та управління якістю продукції, а й широкому колу читачів, які цікавляться питаннями контролю за якістю продукції, процесів та послуг. Метрологи — це фахівці з точності. Саме від них залежить, наскільки точно працюють банкомати, поліцейські радари, медична техніка, побутові лічильники тощо. Метрологи перевіряють роботу всіх цих приладів і звіряють їх з вимогами прийнятих стандартів. Як бачите, від їхньої роботи певною мірою може залежати наш фінансовий добробут і навіть життя. Кожен прилад, якщо його часто використовують, поступово втрачає точність. І якщо який-небудь медичний апарат вийде з ладу через те, що він не був вчасно налагоджений метрологом, життя пацієнта може опинитися під загрозою. І якщо точність — ввічливість королів, то метрологи — справжні повелителі сантиметрів і грамів! Отже, в день метролога будьте точні й максимально акуратні.

Немає коментарів:

Дописати коментар