пʼятниця, 18 жовтня 2024 р.

Відбувся майстер-клас «Чарівний світ витинанки»

 


17 жовтня в читальному залі Тернопільської ОУНБ відбулося чергове засідання творчого клубу «Натхнення». Працівники відділу технічної літератури гостинно зустріли всіх охочих доторкнутись до мистецтва витинанки. Витинанка – це давній вид українського народного декоративного мистецтва, що має глибокі  й багаті традиції. Саме слово витинанка означає - займатись чимось клопітким, що вимагає великої уваги та терпіння,  старанно створювати візерунок. Притому мистецтво витинанки доступне всім, навіть дітям. Унікальна риса української витинанки – її сюжетність. В Україні цими витонченими паперовими виробами здавна оздоблювали оселю: прикрашали стіни, вікна, полиці, печі. Витинанка – це досить делікатне заняття, яке допоможе покращити своє ментальне здоров’я. Така справа не тільки потішить красивими виробами, але й додасть душевної рівноваги та дозволить задіяти творчі здібності.


Під керівництвом  майстрині народних промислів художньої витинанки  Галини Дудар відбувся майстер- клас «Чарівний світ витинанки». Учасники заходу - група «Зігрій» відвідали цей цікавий захід та отримали корисну та змістовну інформацію. Майстриня розповіла про свої творчі задуми, про мистецтво та традиції української витинанки, а також провела майстер клас з її виготовлення. Практична частина складалась із виготовлення витинанок за власним орнаментом. Присутні долучилися до давнього українського мистецтва, реалізували свій творчий потенціал та створили оригінальну окрасу для дому або креативний подарунок для рідних та близьких.


Захід відбувся за сприяння Тернопільського обласного методичного центу народної творчості, а саме Вермінського Володимира  Євгеновича — директора Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, заслуженого артиста України, а також Кузишина Івана Івановича — провідного методиста образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв, заслуженого майстра народної творчості України.  На завершення заходу модератор подякувала Галині Дудар  за натхненний майстер-клас, зазначивши, що знайомство з давніми українськими традиціями стало для кожного добрим досвідом та поселило в душі спокій, радість і таке бажане світло.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар