середу, 4 березня 2020 р.

150 років від дня народження Євгена Оскаровича Патона


         5 березня 2020 року Україна відзначає 150  річницю від дня народження особи, чиє ім’я золотими літерами вписане в історію вітчизняної науки, і, зокрема для Києва, набуло символічного значення.
       Євген Оскарович Патон – людина, з якою для наших співвітчизників асоціюються дві галузі технічних наук: мостобудування та електрозварювання. Для кожного киянина він є перш за все автором невмирущого проекту першого суцільнозварного мосту через Дніпро, а також містка, що поєднує сучасні Хрещатий і Маріїнський парки – так званого «Чортового». Також йому належав проект мосту Євгенії Бош, що постав на місці розбитого під час Громадянської війни 1918-1920 років Ланцюгового мосту і, на жаль, не пережив Другу світову війну.
Велич і масштаб генія Патона можна уявити, навіть лише ознайомившись з бодай короткою його біографією. Автор сотень наукових праць, 35 проектів мостів, розробок зварювальних технологій, зокрема, спрямованих на оборонні цілі, Євген Патон є одним із символів української науки і техніки.
      Серед документів, які входять до складу фонду відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ   перш за все привертають увагу видання, які відображають його діяльність, як інженера – будівничого мостів. Саме цій галузі він присвятив себе на першому етапі своєї кар’єри.
Інтерес також становлять документальні сторінки історії родини Патона, зокрема, відомості про участь його старшого брата, Михаїла Оскаровича, у розвитку установ Київського навчального округу. Окремо слід виділити  видання , що висвічують сторінки життя та творчого доробку інженера. Загалом  у фонді відділу зберігається  значна кількість документів, так чи інакше пов’язаних з діяльністю Євгена Оскаровича Патона. Пропонуємо Вашій увазі найяскравіші з них.
                                                                                                             Людмила Шатарська — головний
                                                                                                            бібліотекар відділу технічної літератури

Немає коментарів:

Дописати коментар