понеділок, 12 вересня 2022 р.

13 вересня — День програміста


 Серед безлічі професійних свят не забуваймо і про День програміста. Кожен 256-й день року світ відзначає неофіційне, але від цього не менш професійне свято - День програміста. Число 256 обрано зовсім не випадково і має безпосереднє відношення до програмування. Якраз таку кількість чисел можна виразити за допомогою одного байта. І завдяки цій числовий прив'язці День програмування - свято «плаваюче». У високосні роки воно припадає на 12 вересня, в інші - на 13 вересня. До слова, програмування давно вважається чимось, що скидається на мистецтво, особлива форма якого допомагає талантам при розробці унікального програмного забезпечення поєднувати його елементи з інженерією та математикою. Програміст — одна з найзатребуваніших і найбільш оплачуваних професій не тільки в Україні, а й по всьому світу. Та окрім високої зарплати, IT-фахівці часто-густо отримують “у подарунок” проблеми зі здоров’ям. Здебільшого скаржаться на зір, болі у спині та шиї. Зауважимо, що з домашньою технікою програміст вам навряд чи допоможе. Людина, яка роками вивчала складні мови програмування, не завжди знається на тому, як полагодити принтер чи побутову техніку. Водночас наші IT-спеціалісти високо затребувані у європейських країнах уже багато років. Також вони мають хороші результати в Америці та Азії. Неможливо уявити сучасний світ без програмного забезпечення. Усе, з чим ми стикаємося за комп’ютером, є результатом праці програмістів. Кожен електронний пристрій — від Wi-Fi-роутера до телефона — проходить через їхні руки. IT-сфера — чи не єдина, на зростанні якої не позначилась пандемія COVID-19. Зараз найбільше зареєстрованих IT-спеціалістів проживають у Києві та Київській області. Далі йдуть Харківська, Львівська та Одеська області. Чимало IT компаній працює в Тернополі. Цікаво, що цифрова трансформація в Україні стала державною програмою. Втім, багато програмістів після повномасштабного вторгнення Росії в Україну виконують не тільки робочі завдання, а й шукають способи використати технології, щоб чинити опір та протидіяти пропаганді РФ. Наприклад, на початку війни міністр цифрової інформації закликав цивільних громадян, які знаються на цифрових технологіях, приєднатися до ІТ-армії країни. На це прохання багато українців відгукнулися у Telegram. В одному з каналів месенджера українці почали розміщувати завдання і заохочували учасників каналу поширювати DDoS-атаки на російські сайти.

Вашими помічниками  з питань програмування стануть книжки:


Васильєв О. Програмування на С++ в прикладах і задачах: Навч. посібник / О. Васильєв. — Київ: Видавництво Ліра-К, 2020. — 382 с.

Просимо звернути увагу на це унікальне видання, оскільки це найперша якісна книга по програмуванню на С++ видана на українській мові. Книга присвячена мові програмування С++. Це мова професійного програмування, яка знаходить широке застосування при розв’язанні самих різноманітних задач, від фінансових розрахунків до моделювання складних систем і космічних розробок. Для більшості програмістів шлях до професії починається саме з вивчення мови С++. Книга складається із тематично підібраних прикладів і задач, котрі перекривають всі основні розділи та питання, важливі при вивченні мови програмування С++. Матеріал подається в простій формі, адаптованій для вивчення мови програмування в найкоротші терміни. Представлена велика кількість оригінальних програм, які в повній мірі розкривають красу та потужність мови С++. Книга буде корисною для студентів, викладачів, інженерів, науковців та всіх, хто вивчає мову програмування С++ самостійно.



«Мистецтво програмування» – фундаментальна монографія, яку написав -  Дональд Ервін Кнут американський вчений, програміст, викладач, присвячена розгляду та аналізу найважливіших алгоритмів, що застосовуються в інформатиці. У 1999 році книгу було визнано однією з дванадцяти найкращих фізико-математичних монографій століття. Написання цієї книги було розпочато автором у 1962 році. Спочатку планувалося випустити її одним томом, але обсяг матеріалу виявився настільки великим, що кількість томів було збільшено до семи. Час необхідний на повне завершення монографії, сам письменник оцінив у 20 років безперервної щоденної роботи. Кнут вважав «Мистецтво програмування» основним проектом свого життя. Головною рисою монографії, що вигідно відрізняє її від інших книг, присвячених програмуванню є надзвичайно висока планка якості матеріалу, а також глибина аналізу розглянутих питань. Завдяки цьому вона стала справжнім бестселером  і настільною книгою кожного професійного програміста. Книга ввійшла до списку 12 найкращих фізико -– математичних монографій.  

 


Маттес Ерік Пришвидшений курс Python / Практичний проєктно-орієнтований вступ до програмування / Ерік Маттес; перекл. З англ. Ольги Бєлової. — Львів: Видавництво Старого Лева, 2021. — 600 с.  

У цій книжці ви розглянете фундаментальні поняття програмування — змінні, списки, класи, цикли та інші, — й навчитеся писати чистий код за допомогою вправ до кожної теми. Ви також дізнаєтеся, як зробити програми інтерактивними та як безпечно тестувати код. А ще ознайомитеся із трьома чималими проєктами, у яких зможете застосувати нові знання на практиці: «Космічні прибульці», гра на кшталт старих аркад; візуалізації даних з використанням спеціальних бібліотек Python; простий вебзастосунок, який можна вивантажити в мережу. Якщо ви справді хочете зрозуміти програмування, то «Пришвидшений курс Python» допоможе вам швидко перейти до реальних програм.




Немає коментарів:

Дописати коментар