пʼятницю, 2 вересня 2022 р.

Всесвітній день хмарочосів

 



Третього вересня всесвітнє співтовариство відзначає день хмарочосів. Відповідно до європейських стандартів, які також діють і в Україні, будівлі висотою від 25 поверхів прийнято називати висотками. Столиця України – Київ – посіла перше місце серед європейських міст у рейтингу SkyscraperPage (він вважає хмарочосами будівлі висотою вище 12 поверхів) через найбільшу кількість висоток. Тут за цими даними на сьогоднішній день споруджено близько 1200 будівель заввишки понад 35 метрів. На сьогодні столиця не відмовилася від зведення висотних будівель. Так, наприклад, серед новобудов Києва, які можуть похвалитися "позамежною" висотою, можна відзначити ще 31-поверховий ЖК Taryan Towers, що будується у Печерському районі. Найвищим хмарочосом України є двосекційний житловий комплекс у Києві "БЦ Carnegie Center + Tower" 2012 року на Кловському узвозі. Він складається з 47-поверхового житлового комплексу та 18-поверхового офісного центру, що сполучаються 8-поверховим "переходом" і має 186 метрів заввишки. Другим заввишки в Україні багатофункціональний комплекс бізнес-класу "Gulliver". Він будувався 10 років — з 2003 по 2013-й. Його висота складає 141,8 метрів. Будівля складається з двох блоків: 35-поверхового бізнес-центру та 16-поверхового розважального комплексу.

Найвищою будівлею у світі є хмарочос Бурдж-Халіфа, знаходиться у Дубаї, ОАЕ. Його урочисте відкриття відбулося 4 січня 2010 року. Реалізація проєкту обійшлася у 1,5 млрд доларів. У День Незалежності України його підсвітили у кольори українського прапора. Найменший хмарочос в світі розташовується у місті Вічіта-Фолс, штаті Техас (США) на розі вулиць Сьомої і ЛаСалля. З'явився він завдяки будівельній афері інженера Дж. Д. МакМаона. Він знайшов інвесторів під будівництво хмарочоса висотою 480 футів (або 146 метрів). Однак замовники не помітили, що в контракті висота вказана не в футах, а в дюймах. В результаті вийшла чотириповерхова будівля висотою у 12 метрів.

Більше цікавої інформації про висотні будівлі України та світу ви зможете дізнатися у читальному залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ, де розгорнута книжкова виставка на тему «Будівельний досвід людства: синтез тимчасового і вічного», на якій представлена велика кількість наукової, науково-виробничої та науково-популярної літератури, підручників та навчальних посібників, періодичних видань з цієї тематики.  Кожен знайде у нас для себе цікаву інформацію, адже немає межі досконалості.

 

  

Немає коментарів:

Дописати коментар