пʼятницю, 19 серпня 2022 р.

Всесвітній день ресторану

 


Щорічно у світі відзначають День ресторану. Ідея створення Дня ресторану з’явилася у 2011 році у Фінляндії: друзі мріяли відкрити власний ресторан, проте брак коштів та бюрократія їм заважали, тоді вони запропонували ініціативу, яку швидко підхопив та розповсюдив Facebook. Суть полягала в тому, щоб запросити усіх охочих до відкриття власної кав’ярні чи бару на один день. Таке свято підкорило серця прихильників вуличної їжі. День ресторану активно відзначається в Японії, Італії, Португалії, США, Німеччині, Австралії, Чехії, Нідерландах та в інших країнах. Ресторани мають багату міжнародну історію, що відображає зміни культури харчування та смакових переваг з часом. Ресторани у тій чи іншій формі існували століттями. Найстаріший ресторан у США знаходиться у Бостоні. Професія ресторатора це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають це мистецтвом. Перші ресторатори та кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не померли з голоду. Більш того – прийом їжі для багатьох з нас досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво. У читальному залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ підготовлено тематичну підбірку літератури, що висвітлює те найкраще, що надбано у галузі ресторанного бізнесу та  кулінарного мистецтва, наведена рецептура і технології приготування багатьох страв, кулінарних виробів, напоїв, придуманих і розроблених як майстрами-поварами, так і господинями, які щодня дарують радість трапези своїй сім’ї. Перший ресторан був заснований у Франції в Парижі  в 1953 році. Відрізнявся тим, що був першим з білими скатертинами, чистим посудом, культурним обслуговуванням. Ресторани завжди були поважним місцем. У них робили бенкети, романтичні побачення, ділові зустрічі, а головне кухня.  Приготування їжі це унікальний процес – скаже будь який ресторатор. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно виробляти ті чи інші дії з продуктами і приправами – це ціла симфонія. Професійний кухар, як диригент, успіх якого залежить не тільки від його знань і досвіду, але і від особливого таланту і чуття. Не багато можуть похвалитися цими необхідними якостями, проте багатьом з нас доводилося готувати самостійно і бачити різницю між роботою фахівця.

Вашими помічниками на професійній та домашній кухні стануть книжки:

  • Гармон К. Що я знаю про роботу кав’ярень. Реалії бізнесу від власника мереж 3FE COFFEE / пер. з англ. Олена Любенко. — Київ, 2021. — 264 с.
  • Кулінарне мистецтво України : історія, події, особистості : до 15-річчя Асоціації кулінарів України / упоряд. Пересічний М. І., Губерніков І. І .– Київ, 2013. – 256 с.
  • Лібкін С. Бізнес по-одеськи. Як побудувати мережу не втративши себе. —Київ: Форс Україна, 2021. -— 256 с.
  • Інжиніринг у ресторанному бізнесі: навч. посібник. — Херсон, 2019. — 487 с.
  • Організація готельно–ресторанної справи: навч. посібник. — Київ, 2020. — 483 с.
  • Поплавський М. М. Знамениті страви народів України / М. М. Поплавський, І. А. Фельдман, М. І. Пересічний. – Київ : Видавець Ігор Губерніков, 2016. – 192 с.
  • Ростовський В. С. Кухні народів світу: підручник / В. С. Ростовський. – Київ : Кондор, 2016. – 502 с.
  • Технологія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів : навч. посіб. / О. В. Новікова. – Київ: Вид-во Ліра - К, 2016. – 540 с.

Шановні користувачі, якщо хочете навчитися смачно готувати або довершити свої кулінарні здібності, ці видання – для вас. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронним каталогом.

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар