четвер, 4 серпня 2022 р.

Символ свята та перемоги (4 серпня — День народження шампанського)


 

354 роки тому, 4 серпня, світ дізнався про шампанське: у 1668 році французький чернець П'єр Періньон, який завідував льохом і займався виноробством, представив в абатстві Сен-П'єр-д'Овіллер цей унікальний напій. Періньон тоді й гадки не мав, що його винахід стане символом любові і романтики у всьому світі, а найвідоміша марка ігристого вина преміум-класу отримає його ім'я. 4 серпня 1668 чернець запропонував своїм побратимам спробувати вельми незвичайне вино з бульбашками і іскристою піною. Саме цей напій і став прабатьком сучасного шампанського. Дату тепер відзначають як день його народження, а ім'ям Періньона назвали марку французького шампанського преміум-класу. Саме П'єр Періньон запропонував закривати винайдений напій не промасленою палицею, а корковою пробкою. Такі використовують при виробництві вин до сих пір. Технологію виготовлення шампанського оприлюднили тільки через 50 років після його винаходу. Зробив це в 1718 році абат Федино з Рейнського собору. Вже через 10 років цей сорт алкоголю з'явився в продажу. А ще через рік була заснована перша фірма, яка спеціалізувалася на виробництві шампанських вин, - "Рюінар". Популярним по всьому світу шампанське стало до кінця XIX століття. Фольга на шийці пляшки з'явилася у XIX столітті і спочатку була необхідністю – таким чином шампанське захищали від гризунів. Щури перегризали мотузку, якою фіксувався корок, і добиралися до вина. Гризунів позбулися, а ось фольга залишилася до сих пір.  Винороб Віктор Ламбер розробив у 1874 році технологію ферментації, що перетворює винну кислоту на молочну. Так з'явилося сухе ігристе вино. У кожній пляшці шампанського знаходиться 49 мільйонів бульбашок. Спочатку вони вважалися побічним ефектом бродіння. Для екс-прем’єра Великобританії Вінстона Черчилля, який любив шампанське на сніданок, французький дім Pol Roger виготовив пляшку об'ємом 0,6 л. Дворецький подавав ігристе Черчиллю відразу після пробудження – об 11 годині ранку. Не можу жити без шампанського – після перемоги я на нього заслуговую, а після поразки його потребую, – казав Вінстон Черчилль.
Історія шампанського асоціюється з відомими французькими вдовами. Так, Жозефіна Кліко, Каміла Роедерер, Мадам Помері, Мадам Боллінже серйозно вплинули на технологію і традиції виробництва ігристого. Продавати шампанське почали у 1728 році – через 10 років після публікації технології виготовлення. Дротова вуздечка, яка утримує корок у пляшці, називається мюзле і дорівнює 52 см. Згідно з однією з легенд, такої довжини був дріт, яку відома Жозефіна Кліко висмикнула зі свого корсажа для закупорювання знаменитого шампанського "Вдова Кліко". Важливо, що патент на винахід вуздечки належить французькому виноробу Адольфу Жаксон, а її довжина коливається від 50 до 60 см. Найвища пляшка шампанського (182 см) була створена у 1965 році французьким будинком Piper-Heidsieck. Вона призначалася для актора Рекса Харрісона, який отримав премію Оскар за роль у фільмі "Моя прекрасна леді". Найдорожче шампанське "Смак діамантів" від Goût dе Diamants продали на аукціоні за $1,2 млн. Пляшка була прикрашена білим золотом, стразами Swarovski і 19-каратним діамантом.  У 2013 році в Україні відкрили Дім ігристих вин SHABO. Ця будівля – історичний об'єкт, який був повністю відреставрований. У його зовнішньому оформленні була використана цегляна кладка з древньою історією. У 2016 році архітектурний ансамбль Дім ігристих вин SHABO переміг на архітектурному конкурсі промислових споруд. Шампанське, яке стало найритуальнішим напоєм у світі, сьогодні – не лише атрибут перемоги або грандіозної події. І якби нас попросили описати його однією фразою, ми б вибрали слова Е. Хемінгуея і сказали б, що ігристе – це свято, яке завжди з тобою.
Щоб дізнатись більше про історію винаходу цього напою радимо скористатись книгами та публікаціями в періодичних виданнях з фонду відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ.

Немає коментарів:

Дописати коментар