середу, 10 травня 2023 р.

17 травня — Всесвітній день інформаційної спільноти

 


27 березня 2006 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію, в якій проголосила 17 травня Всесвітнім днем інформаційної спільноти. Свято покликане популяризувати інформаційні комунікаційні технології. Інформаційні технології, увійшовши в життя кожного з нас, сприяють суттєвим змінам у всіх сферах діяльності. Важко сьогодні переоцінити значення інформатики, ІТ-технологій та і всіх видів діяльності, пов’язаних з використанням комп’ютерів. Вони надають сучасній людині необмежені можливості доступу до інформації, самовдосконалення і самоосвіти. Безперебійний доступ до мобільного зв’язку, інтернету, телебачення – сьогодні одна з ключових потреб сучасної людини. А для українців, через розв’язану росією криваву війну, взагалі життєво необхідно мати доступ до правдивої інформації, мати можливість викликати рятувальників чи дізнатися про заплановану з-під обстрілів евакуацію. Спитати, як справи у рідних. Усе це нам забезпечують засоби телекомунікації, а ще – сотні тисяч українських фахівців цієї сфери, які нерідко працюють у надважких умовах бойових дій. Україна вже давно є частиною світової інформаційної спільноти і членом Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ). Як і весь світ, Союз підтримує Україну та українців у нашій  боротьбі за існування. МСЕ ухвалив рішення про виконання резолюції Генеральної асамблеї ООН «Агресія проти України» щодо допомоги та підтримки у відновленні сфери електрозв’язку нашої країни. Користуючись великим репертуаром документів зібраних у фондах Тернопільської ОУНБ, а саме у відділі технічної літератури можна глибше ознайомитися з літературою з питань інформаційних технологій і систем. Цікавим для Вас, шановні користувачі, може бути підручник:


Павлиш В. А. Основи інформаційних технологій: підручник / В. А. Павлиш, Л. К. Гліненко, Н. Б. Шаховська. — Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2018. — 620 с.

Розглянуто широке коло питань, що стосуються технологій формування систем і управління роботою з даними й інформацією у різних сферах діяльності. Наведено класифікацію інформаційних технологій і систем, розглянуто підходи та засоби моделювання предметної галузі, даних та знань під час їх створення. Викладено основи технології та систем баз даних, технології мультимедіа; принципи побудови та функціонування систем розосередженого оброблення інформації, інформаційно-обчислювальних мереж; засади геоінформаційних технологій та систем; основи побудови та функціонування інтелектуальних інформаційних систем.
Для студентів закладів вищої освіти, а також аспірантів та спеціалістів, які займаються цією проблемою.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар