середу, 24 квітня 2024 р.

Чорнобиль: трагедія, подвиг, попередження (до Дня Чорнобильської трагедії)

 




Чорнобиль… Для мільйонів українців це слово назавжди закарбувалося в пам’яті, стало символом небезпеки та понівечених душ. Ця трагедія не тільки забрала життя та здоров’я людей, вона й сьогодні нагадує про себе. Проходять роки після аварії на ЧАЕС, та біль не вщухає, тривога не покидає людей. До дня пам’яті наслідків Чорнобильської трагедії в читальному залі відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ організована виставка «Бути чи не бути АЕС: проблеми безпеки атомних електростанцій». На ній представлені різноманітні науково-пізнавальні, публіцистичні, інформаційні джерела з фонду відділу, зміст яких розкриває причини аварії, проблеми сьогодення Чорнобиля та зони відчудження. Ця виставка є даниною пам’яті всім тим, хто не дожив до наших днів, а також усім ліквідаторам, які зараз з нами. Тематичну виставку доповнюють твори на сторінках яких викладено спогади та розповіді очевидців, спеціалістів та ліквідаторів тієї страшної катастрофи, книги з радіаційної безпеки, екології, фотоальбоми. Запрошуємо усіх бажаючих ознайомитись з матеріалами цієї виставки.



Увазі користувачів відділу пропонуємо переглянути видання, яке розповідає про цю масштабну катастрофу.

 

Міхаліцина К., Дворницький С. Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи.- Київ: Портал, 2020 -136 с.


Міхаліцина К., Дворницький С. Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи.- Київ: Портал, 2020 -136 с.

Творці книжки «Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» змогли знайти точну мову — словесну й візуальну, якою вдалося без нагнітання й простими, але водночас не позбавленими емоцій словами розповісти про масштабну трагедію. Чорнобиль як місто, як атомна електростанція, як Зона відчуження, як трагедія і як символ. Ця книжка виникла, щоб пояснити катастрофу людям, які народилися після неї. Аби «Чорнобиль» був не просто словом, за яким упізнають Україну, а усвідомленим історичним досвідом. Він тут показаний в кількох вимірах: технічному, емоційному, природничому, політичному. Книжка письменниці Катерини Міхаліциної та науковця Станіслава Дворницького це ніби віртуальна екскурсія довколишніми територіями і в часі до 1986-го року й назад в сучасність. А також пошук відповідей- чому так сталося, хто винен, кого покарали й чому приховували правду. Оформлення від студії Сері/граф допомагає, з одного боку, зануритися в ту епоху, її атмосферу й безпосередньо в події, що трапилися у квітні 1986 року, з іншого - краще зрозуміти, як відбуваються ядерні реакції, як працюють ті чи інші задіяні пристрої, як влаштовані процеси . Чорнобиль - те, з чим досі асоціюється Україна у світі, незважаючи на те, що з часу трагедії минуло понад 30 років. Та переважно розмови ведуться для дорослих і між дорослими, досі ніхто не намагався без зайвого пафосу й нагнітання розказати дітям та підліткам про події, що сталися в ніч на 26 квітня 1986 року. Видання вже отримало кілька престижних нагород — здобуло перемогу у конкурсі «Найкращий книжковий дизайн» від Книжкового Арсеналу в номінації «Дитяча книга» (оформлення студії Сері/граф) та Best Book Award 2020 від BookForum Видання містить також детальний візуальний супровід - ядерні реакції, будову реактора, карти, зображення техніки, що застосовувалася при ліквідації аварії, тощо.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар