четвер, 24 вересня 2020 р.

Кулінарна магія країн Вранішнього сонця.


Загадкова і таємнича Японія подарувала нам не менш цікаву кухню, що формувалася тисячоліттями. Основа японської кухні – варений рис, який абсолютно не солять, але додають різноманітні соуси і приправи. Його подають в окремому посуді практично до всіх блюд як гарнір, а часто використовують і як самостійне блюдо. Найпопулярніша страва з рису, безсумнівно, суші. Також смакує звичайна локшина «удон». Улюбленими продуктами японців з давніх пір є риба і морепродукти. Часто вони споживаються в сирому вигляді або навіть живцем, але чимало рецептів із ретельно оброблених дарів моря. Такі страви, як шматочки сирої риби, їжака або креветок з приправою з соєвого соусу і зеленого хріну васабі, морепродукти в клярі «темпура», рибні коржики, риба-фугу, смажений вугор «унагі» і безліч інших оригінальних страв принесли японській кухні всесвітню славу. Широке використання сої – ще одна характерна риса японської кухні. М’яса в країні завжди споживалося відносно небагато, тому більшість страв з нього  запозичені з інших культур. Найбільш популярні своєрідні омлети «омрайс», тушковане м’ясо з картоплею «нику-Дзаго», японський шашлик «які торі» тощо. Найулюбленіший напій японців – зелений чай, споживання якого супроводжується особливою церемонією «тя-но-ю». Як правильно вживати страви японської кухні і чи потрібно розмішувати васабі в соєвому соусі, а ще як приготувати суші, тофу, тамаго, мідзутакі, сасімі. Ви дізнаєтесь, здійснивши кулінарну подорож до Японії у відділі  технічної літератури Тернопільської ОУНБ. Перегляньте нашу публікацію та ознайомтесь з новими надходженнями книг, які розповідають про кулінарну магію країни Вранішнього Сонця і Ви переконаєтесь, що японська кухня має багато секретів – від правильної заточки ножів до правильної температури приготування рису. До того ж, японська кухня – це не лише майстерність, а й справжня філософія, культура підготовки та неспішного споживання корисних стравІ залишається тільки обрати рецепт японської кухні, що Вам до вподоби, бо сьогодні вже різноманітні суші, поза сумнівом, – одна з улюблених страв багатьох українців.

Канеко Е. Готуємо по-японськи. Рецепти автентичних страв на кожен день. -  К. : КМБУКС, 2018. - 168 с.: іл.

Це прекрасне кулінарне видання "Готуємо по-японськи. Рецепти автентичних страв на кожен день" відомого автора Емі Канеко вийшло у популярному сьогодні видавництві "КМ-БУКС" та входить до добре знаної серед поціновувачів кулінарної справи серії книг "Кулінарія". Представлені ці прекрасні та оригінальні рецепти автентичних страв на кожен день чудовою українською мовою. Вийшла  книжка у дві тисячі вісімнадцятому році і є таки доволі об’ємною за своїм розміром, містить понад сто шістдесят сторінок неймовірно корисних, цікавих, а також оригінальних рецептів на кожен день. Також дуже позитивно хочеться відгукнутися про художнє оформлення рецептів. Малюнки та зображення надзвичайно колоритні, кольорові, яскраві, вони змогли гарно доповнити, а також значно прикрасити саме видання. Дуже позитивним, на нашу думку, є також те, що автором подається ряд корисних порад, список покупок: те, без чого не обійтись, інгредієнти, що часто використовуються. У цьому виданні дуже вдало представлені рецепти за наступними розділам: "Тофу та яйця", "Овочі", "Рис і локшина", "Риба та молюски", "М"ясо і курка". Серед великої кількості оригінальних страв, особливо хочеться виділити наступні, які нам найбільше сподобалися, а саме: "Рисові кульки з лососевою начинкою", "Лосось у соєво-масляному соусі", "Смажене мариноване курча", "Кисло-солодка свинина по-японськи", "Солодка томлена яловичина з цибулею на рисі", "Креветки в лагідному томатному соусі з чилі". Оригінальне видання "Готуємо по-японськи. Рецепти автентичних страв на кожен день" зможе допомогти Вам урізноманітнити повсякденний раціон, а також гарно доповнить домашню бібліотеку!

 

Саніна, І. Л. Східні солодощі . – Харків : Аргумент Принт, 2014. – 72 с. – (Смак країни) .

Східні солодощі вже давно є улюбленими ласощами в усьому світі. Казковий та овіяний легендами світ Сходу завжди приваблює своїми секретами і таємницями. Одним із таких секретів є східні солодощі: халва, рахат-лукум, зефір, пастила, зацукровані фрукти. У цій книзі зібрані найкращі рецепти смачних і корисних східних солодощів, які легко приготувати в домашніх умовах у себе вдома не тільки до вечері, а й на велике свято. Готуйте із задоволенням і дивуйте цими солодкими смаколиками рідних і гостей . Спробуйте ,і тоді східна казка у вашому домі стане реальністю!

Людмила Шатарська— головний бібліотекар відділу


Немає коментарів:

Дописати коментар