четвер, 10 вересня 2020 р.

Нафтова і газова промисловість: крізь терни проблем до стабільного зростання ( До дня працівників нафтової і газової промисловості)

 

Нафтова та газова промисловість завжди була і залишається основною ланкою паливно-енергетичного комплексу України, який забезпечує ефективне функціонування та сталий розвиток економіки країни, національну безпеку, підтримує соціальний рівень життя нації.

Сучасна нафтова, газова та нафтопереробна промисловість України – це потужні газотранспортна та нафтотранспортна системи, нафтогазовидобувні підприємства, заводи з випуску нафтогазового устаткування, морський нафтовий термінал, нафтопереробні та газопереробні заводи, розгалужені мережі автозаправних станцій та автомобільних газонаповнювальних компресорних станцій, сервісні та науково-дослідні організації.

Нафтова та газова промисловість – це стратегічна галузь, яка забезпечує економічну та енергетичну безпеку кожної держави. Одним із найважливіших стратегічних та пріоритетних напрямків її розвитку українські вчені вважають забезпеченість країни власними ресурсами, зокрема нафтою. Світова криза, в тому числі і нафтова, спонукає людство до ефективного й економічного використання цієї сировини. Велика кількість країн залежить від імпорту сировини, і Україна не є винятком. Україна є однією з тих держав, які за допомогою власних ресурсів задовольняють лише незначну частину попиту на паливно-енергетичні ресурси, що свідчить про значну залежність від імпортного постачання енергоресурсів. Більшість країн, в тому числі і Україна, розглядає цю залежність як загрозу національній та енергетичній безпеці. Перспективи розвитку газової промисловості України пов’язані з розширенням геологопошукових робіт, збільшенням обсягів пошукового буріння та прискоренням промислового освоєння відкритих родовищ, а також слід широко впроваджувати досягнення новітніх технологій і техніки  До професійного свята працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості читальний зал відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ пропонує широкий репертуар наукових та науково –популярних видань, підручників та навчальних посібників , періодичних видань , що висвітлюють діяльність галузі, проблеми та перспективи розвитку . Література буде цікавою та корисною для науковців та студентів, які вивчають дисципліни нафтогазового профілю та користувачів, які безпосередньо працюють на об’єктах нафтової, газової та нафтопереробної промисловості та прагнуть удосконалювати свої професійні знання.

Людмила Шатарська— головний бібліотекар відділу

Немає коментарів:

Дописати коментар