пʼятницю, 15 березня 2024 р.

Клуб «Натхнення»: «Борітеся – поборете» (творча зустріч та майстер-клас)

 


Сьогодні наша зустріч присвячена темі лялькарства. Особливе місце серед ляльок  займають ляльки-мотанки. Мотати ляльок — стародавня українська традиція. Лялька-мотанка є одним із найдавніших символів української культури. Вона виконує важливу роль оберегу. Це витвір мистецтва, поєднання минулого і сучасного, це зв’язок з предками, посередник між старшим і молодим поколінням.

Вони бувають обрядові, ігрові та обереги. Саме їх і виготовляє майстриня з Тернополя Мирослава Гірняк. Здавна майстрині вірили, що мотанки можуть вберегти від негараздів та біди, а їхнє виготовлення супроводжують певними ритуалами.



Створення виробів власними руками є надзвичайно цікавим та захоплюючим заняттям і захоплюються цим мистецтвом все більше  людей, які таким чином відпочивають та отримують неймовірне задоволення. Вироби власноруч – це модно і стильно. Кожен виріб – це мистецький витвір, створений з тонким відчуттям прекрасного. Це справжні шедеври створені майстринями. Коли дивишся на ці вироби, то розумієш, скільки в них вкладено праці, душевного тепла, світлого настрою.

 Помилуватись цією красою, зануритись у світ прекрасного сьогодні змогли внутрішньо переміщені особи - представники ГО «ВПО України» Тернопільщина учні і завідувачка бібліотеки загальноосвітньої школи №23.



 Гість заходу – талановита майстриня, рукодільниця, яка займається виготовленням аматорських ляльок – Мирослава Гірняк, провела майстер клас з виготовлення ляльки-мотанки.



 Цікавим та змістовним став виступ директора Тернопільського обласного методичного центру народної творчості – Вермінського Володимира Євгеновича. Ми прагнули зробити нашу зустріч цікавою і корисною. Сподіваємось, що всі присутні отримали великий заряд енергії та гарний настрій.



Немає коментарів:

Дописати коментар