четвер, 12 вересня 2024 р.

Підкорювач небес – Ігор Сікорський (85 років тому Сікорський підняв у небо свій гелікоптер)

                                              

 Ігор Сікорський був багатогранною людиною. Його знали як гарного історика, археолога, письменника і навіть музиканта. В 1971 році І. Сікорському була вручена Премія національної оборони США. Всього ж авіаконструктор отримав більше 100 нагород, різноманітних грамот і дипломів. Ім’я І. Сікорського носить летовище в Бріджпорті, Коннектикут, Історичний архів «The Igor Sikorsky Historical Archives» та один з кратерів на Місяці. В СРСР ім’я І. Сікорського замовчувалося і лише наприкінці 1980-х років почали з’являтися перші публікації з об’єктивною інформацією про видатного конструктора. Сікорський (1889-1972) народився в Києві, в родині лікаря-психіатра. Ще під час навчання в Першій київській гімназії він сконструював свою першу модель гелікоптера з гумовим моторчиком. У Київському політехнічному інституті організував студентську авіаційну спільноту, вступив до Київського товариства повітроплавання. В Києві І. Сікорський створив свої перші моделі гелікоптерів та літаки, зокрема, БіС-2. З Києвом пов’язаний і знаменитий «Ілля Муромець» – чотиримоторний біплан, який був збудований на Російсько-балтійському вагонному заводі і який поставив низку рекордів та здійснив історичний переліт із Санкт-Петербурґу до Києва в червні 1914 року. Основні досягнення І. Сікорського були здійснені в США, куди він еміґрував у 1919 році і заснував власну компанію «Sikorsky Aeroengineering Corporation». Серед його кращих розробок, створених у США: S-38 – пасажирський літаючий човен, який забезпечив розвиток транспортної мережі американського континенту, його перший американський гелікоптер VS-300 (S-46), що дав початок подальшим розробкам ґвинтокрилів. На ґвинтокрилах Ігоря Сікорського і зараз літають президенти, його машини задіяні як повітряні шпиталі, вони гасять лісові пожежі та стоять на озброєнні різних країн світу. Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ пропонує своїм користувачам значну кількість книг та періодичних видань з цієї тематики. Ось деякі з них.

Коляда І. А. Ігор Сікорський. – Харків, 2021.-124 с.

                                             

Ігор Сікорський (1889—1972) — авіаконструктор і відчайдушний пілот власних літаків, «батько світового гвинтокрилобудування», вчений та філософ. Його «Ілля Муромець», найкращий літак Першої світової війни, став прообразом пасажирської та стратегічної бомбардувальної авіації. Уже у двадцять два роки авіаконструктор-киянин підкорив Європу власними винаходами. Він навчався та працював у Парижі, Києві, Петербурзі, згодом емігрував до США, де займався серійним гвинтокрилобудуванням, створенням перших міжконтинентальних пасажирських авіалайнерів. Машинам фірми Сікорського належала більшість світових рекордів, зокрема абсолютних. Ця книжка містить відомості про походження Ігоря Сікорського, його батьків — родину Сікорських, яку добре знали в Києві, та розкриває феномен авіаконструктора зі світовим ім’ям. До видання також увійшли згадки про релігійно-філософську творчість цього великого трудівника.

Згуровський М. З. Київська політехніка: шлях до зірок.-Київ, 2021.- 439 с.

Видання присвячено піонерам авіа- та ракетобудування, видатним представникам інженерної думки двадцятого століття, чиї славні імена золотими літерами вписані в історію Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського. Матеріали, подані в книжці, ґрунтуються на циклі статей, опублікованих протягом останніх років у всеукраїнському щотижневику «Дзеркало тижня» та газеті НТУУ «КПІ» «Київський політехнік» і можуть служити корисним джерелом інформації для вчених, викладачів, студентів та аспірантів, а також для всіх, хто цікавиться історією науки й техніки.

Промахов О. Ігор Сікорський.- Київ, 2018 -128 с.

                                             

Однойменна книжка-біографія за авторством Олега Промахова розповість юним книголюбам про Ігоря Сікорського, справжнього піонера авіабудівництва, який почав працювати на голому ентузіазмі, однак спромігся увійти до когорти засновників індустрії авіації. Вперше у небо він здійнявся в Києві, і поставив перші світові рекорди. Його заслуги відзначили аж 80-ма нагородами в галузі авіабудівництва. Ігор Іванович Сікорський мав дивовижне життєве призвання: поліпшувати життя людей за допомогою техніки.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар