четвер, 26 вересня 2024 р.

Google святкує 26-й день народження. Як все починалося?

 


Багато хто навіть не пам’ятає часів, коли не існувало пошукової системи Google. Уявити життя без неї сьогодні може бути нелегко, особливо так званому поколінню Z, яке почало народжуватися в період між 1995 та 2000 роками. Сьогодні, 27 вересня, компанії виповнюється 26 років. Google є найбільш популярною пошуковою системою у світі і для багатьох – джерелом відповідей на всі запитання. Історія Google бере початок у 1995 році в стінах Стенфордського університету. Один із майбутніх засновників компанії Ларрі Пейдж тоді розмірковував про аспірантуру, а інший – Сергій Брін мав йому все про неї розповісти. Вони не погоджувалися один із одним майже у всіх питаннях під час тієї першої зустрічі, але вже наступного року започаткували партнерство. Працюючи зі своїх гуртожитків, вони побудували пошукову систему, яка використовувала посилання, щоб визначати важливість окремих сторінок у World Wide Web . Спочатку вони назвали цю пошукову систему Backrub. Рік заснування Google – 1998. Назва Google – це гра слів – неправильне написання математичного терміну гугол (googol), яким позначають одиницю зі ста нулями. У більшості випадків сама компанія Google себе вітала із днем народження за допомогою Google Doogle саме 27 вересня. Сьогодні штаб-квартира компанії, розташована у Кремнієвій долині, називається Googleplex. Переїхали туди в 2003 році. Компанія має більш ніж 60 тисяч працівників у 50 різних країнах світу. Google – щоправда, вже давно не просто пошуковик. Він виготовляє сотні товарів, серед яких мобільні телефони, та має численну кількість проектів. YouTube – до речі, один із них. Google Mail, Google Maps безкоштовний перекладач і так далі – все це частина величезної мережі. Відділ технічної літератури Тернопільської ОУНБ приєднується до відзначення 26 Дня народження пошукової системи. Запрошуємо усіх хто цікавиться комп’ютерними технологій до перегляду нових видань з фонду відділу. Ось деякі з них:

Кеннел, Ш., Тревіс, Б. Секрети You Tube: посібник зі зростання кількості підписників та прибутку за допомогою відеовпливу. – Київ, 2021.- 205 с.

YouTube змінив наш світ — те, як ми переглядаємо відео, комунікуємо і продаємо, — відкривши новий підприємницький ландшафт для амбітних людей. Щорічно тисячі користувачів заробляють мільйони або й десятки мільйонів завдяки відео-контенту. І, маючи правильну дорожню мапу, ви теж можете вийти на шлях до реального впливу й доходу. У книзі «Секрети YouTube» експерти з онлайн-відео Шон Кеннел і Бенджі Тревіс спираються на десятирічний досвід, а також інтерв’ю з понад сотнею найуспішніших творців, щоб дати вам покроковий посібник з успіху на YouTube. Ви дізнаєтесь основні складові прибуткового каналу, нові стратегії отримання переглядів і підписників, десять способів заробити на YouTube, і багато іншої корисної інформації. Попри те, новачок ви чи професіонал, ця книга відкриє вам, як використовувати YouTube, щоб залучити підписників та створити прибутковий бізнес.

Стовелл, Л. Життя онлайн. Як уберегтись від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті.- Київ, 2020.-145 с.

Чи знаєте ви, як почуватися захищеними в інтернеті? Відповідь на це запитання можна знайти в книжці «Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті». У виданні є низка практичних порад зі створення сторінок у соціальних мережах, правила поведінки з інформацією, приватними даними, взаємодії з користувачами й дотримання авторського права. Крім того, у книжці читач знайде інформацію та корисні підказки щодо секстингу, кібербулінгу та інтернет-шахрайства. Прочитавши книжку, ви навчитеся правильно реагувати на «тролів», підбирати надійний пароль та безпечно знаходити друзів у мережі. Розуміючи, як працює інтернет та як його можна використовувати, щоб нашкодити іншим, людина зможе захистити свої дані в мережі та дізнатися, а головне — знати, до кого можна звернутися по допомогу, якщо раптом втрапите в халепу в інтернеті.

Маєвський, Є. ІТ-енциклопедія для дітей.- Київ, 2020 -263 с.

Книга допоможе з’ясувати основні поняття, пов’язані з комп’ютерами, і дізнатися, як розвивалася та наука і технологія. Вона пропонує інформацію, необхідну, щоб розуміти, як влаштовані великі і малі комп’ютери, і яким чином вони працюють, допомагаючи людям.



Немає коментарів:

Дописати коментар