пʼятниця, 20 вересня 2024 р.

Від винахідницької ідеї - до реальної моделі: (до Дня винахідника і раціоналізатора)

 


Прогрес і розвиток людини має величезне значення для людства та суттєво залежить від винаходів. 21 вересня 2024 оку в Україні відзначається День винахідника та раціоналізатора.

Це одне з найкорисніших свят, адже саме його винуватці з року в рік роблять наше життя простішим та комфортнішим. Від колеса до літака, від фотоапарата до кінокамери, від радіо до 4G… та навіть штопор, яким сьогодні є привід відкоркувати пляшку — все це свого часу хтось придумав! Завдяки винахідникам та раціоналізаторам ми вирушили до космосу та у морські глибини. В Україні винахідницьку та раціоналізаторську діяльність регулює Укрпатент. На сьогодні він зареєстрував близько 100000 патентів на винаходи, а також близько 10000 — на корисні моделі. Є серед них й інноваційні досягнення світового рівня: літаки з сімейства «Анів», ядерні технології Адаменко, технологія стимулювання росту рослин в сільському господарстві Пономаренко, медичні винаходи — спосіб боротьби з раком Завірюхи та лікування судин людини неоперабельним методом Бурого.

Людство не змогло б існувати без постійного прогресу, знаходження і впровадження нових технологій, винаходів. Сьогодні багато з них уже застаріли й у них немає потреби, інші ж, як колесо, слугують і досі. В наші дні розвиток науки досягнув небачених висот. Людина створила літальний транспорт, побувала у космосі, може спостерігати різні події, які відбуваються в іншому кінці світу біля екрана телевізора чи монітора, та безліч інших інноваційних винаходів, котрі сьогодні кожен житель планети сприймає як належне. Та мало кому відомо, що вагомий внесок у становлення сучасної цивілізації зробили вчені, котрі були народжені на українській землі. Саме в Україні придумали перший вертоліт, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок, гіпсову пов’язку та багато інших корисних речей, без яких зараз не може обійтися ціла планета.



З нагоди Дня винахідника і раціоналізатора пропонуємо переглянути книги та періодичні видання з фонду відділу технічної літератури Тернопільської ОУНБ в яких згадуються імена деяких наших співвітчизників, які своєю подвижницькою діяльністю прославили рідну країну, представили її на міжнародному рівні як батьківщину людей з надзвичайно потужним інтелектуальним потенціалом. У фонді відділу представлені також наукова, науково-методична та науково-популярна література з питань винахідництва, раціоналізації, науково-технічної творчості. Запрошуємо до перегляду. В День винахідника та раціоналізатора побажаємо, щоб будь-які, навіть найнеймовірніші та сміливі ідеї втілювалися в життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар